Heeft de Belastingdienst geen gerenseigneerde gegevens met betrekking tot afgetrokken premies voor een inkomensvoorziening? Dan moet de inspecteur nader onderzoek doen.
Op 20 juli 2011 sluit een man een arbeidsongeschiktheidsverzekering af (AOV). Daarbij heeft hij de intentie om de eventuele toekomstige uitkeringen zonder belastingheffing te ontvangen. De verzekeraar heeft de voorwaarden opgesteld op basis van deze intentie. Op het polisblad heeft de verzekeraar daarom vermeld dat de premies niet aftrekbaar zijn in box 1. Toch trekt de man in zijn aangiften IB/PVV over de jaren 2016 tot en met 2019 de betaalde AOV-premies af als uitgaven voor inkomensvoorzieningen. Het geautomatiseerde systeem van de Belastingdienst voor de controle van de aangiften IB/PVV signaleert dat voor deze uitgaven geen gerenseigneerde gegevens beschikbaar zijn. Toch legt de inspecteur de aanslagen IB/PVV over de jaren 2016, 2017 en 2018 conform de ingediende aangiftes op zonder nader onderzoek.
Ambtelijk verzuim
Naar aanleiding van een uitworp van de ingediende aangifte IB/PVV 2019 stelt de fiscus een onderzoek in. Op grond van de uitkomsten van dit onderzoek weigert hij de aftrek van de AOV-premie over 2019. Daarnaast legt hij de man navorderingsaanslagen IB/PVV over de jaren 2016, 2027 en 2018 op. Wanneer de man in beroep gaat, oordeelt rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de aftrek van de AOV-premie over 2019 terecht is geweigerd. De rechtbank vernietigt echter de navorderingsaanslagen. Bij raadpleging van het dossier van de man had de inspecteur kunnen zien dat er geen renseignement van de verzekeraar was met betrekking tot de afgetrokken premies. De Belastingdienst had daarom over de juistheid van de aftrekpost moeten twijfelen. Door de aangifte niet nader te onderzoeken, heeft de inspecteur een ambtelijk verzuim begaan.
Geef een reactie