De Belastingdienst heeft sinds 2008 al zo'n 8700 keer de ANBI-status van een instelling ingetrokken, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen. Zeker nu de online publicatievereisten gelden, moeten de Algemeen Nut Beogende Instellingen op hun hoede zijn om hun fiscale voordelen te behouden.
De Belastingdienst houdt toezicht op circa 65.000 ANBI’s. Onder andere op de sinds 2014 geldende verplichting dat de instelling via internet informatie met betrekking tot haar functioneren openbaar maakt. Het betreft naast meer algemene informatie over de ANBI, informatie over de doelstelling, de bestuurssamenstelling met de namen van de bestuurders, het beloningsbeleid, de hoofdlijnen van het actuele beleidsplan, een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten, de balans en de staat van baten en lasten met toelichting.
Als uit het onderzoek blijkt dat een instelling een niet-algemeen nuttig doel nastreeft of de andere voorwaarden van de regelgeving niet naleeft, kan de ANBI-status worden ingetrokken. Onder omstandigheden kan dat met terugwerkende kracht. Als een instelling de ANBI-status verliest, zijn de fiscale voordelen verbonden aan de ANBI-status niet meer van toepassing. Zo zijn giften aan zo’n instelling vanaf het moment van intrekking niet meer aftrekbaar, tenzij de schenker er op het moment van de schenking op mocht vertrouwen dat de ANBI terecht op de ANBI-lijst stond.
Meer informatie: Antwoorden op kamervragen over de ANBI-status van stichting Rohamaa
Geef een reactie