Brievenbusmaatschappijen zonder toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie krijgen voortaan geen ruling meer van de Belastingdienst. Ook gaat de Belastingdienst per ruling een geanonimiseerde samenvatting publiceren. Staatssecretaris Menno Snel kondigde deze maatregelen 22 november 2019 aan.
Snel wil de indruk wegnemen dat de Belastingdienst dubieuze ‘deals’ sluit met grote bedrijven die zo min mogelijk belasting willen betalen.
De Belastingdient gaat scherper kijken naar het doel van de aanvraag van de ruling. Als het motief alleen is om Nederlandse óf buitenlandse belasting te besparen, zal geen ruling meer worden afgegeven. Dat geldt ook voor rulings over transacties met bedrijven die gevestigd zijn in laagbelastende landen of op de zwarte lijst staan van de Europese Unie. Laagbelastende landen zijn landen die een belastingtarief hebben van lager dan 9%.
Bij de aanvraag van een ruling stelt de Belastingdienst ook strengere eisen aan de fysieke aanwezigheid in Nederland van een bedrijf. Ook moeten gemaakte kosten in verhouding staan tot wat het bedrijf in Nederland doet. Het soort werk moet passen bij de geldstromen die er in een bedrijf omgaan.
Transparanter
De rulingpraktijk wordt daarnaast transparanter. De Belastingdienst gaat van elke internationale ruling die wordt afgegeven een geanonimiseerde samenvatting publiceren direct na afgifte van de ruling en brengt daarnaast ook ieder jaar een jaarverslag uit. En onafhankelijke experts blijven jaarlijks onderzoeken of de rulings wel zijn afgegeven binnen de wet én volgens de regels.
Looptijd maximaal vijf jaar
Alle rulings met internationaal karakter die worden aangevraagd zullen voortaan langs één centraal team gaan voordat ze worden afgegeven. Dat is nu alleen nog zo bij een bepaald type rulings. Ook zal voortaan voor alle internationale rulings een looptijd van maximaal vijf jaar gelden; alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit worden verlengd tot tien jaar.
Meer informatie: Vernieuwde rulingpraktijk, 22 november 2018
Geef een reactie