De Nationale ombudsman onderzocht de procedure van vermindering dwangbevelkosten waarvan de hoogte is gekoppeld aan de aanslag. Na onderzoek blijkt dat de Belastingdienst hiervoor wel een werkproces heeft ingericht.
De Nationale ombudsman ontving een signaal dat de Belastingdienst niet zou waarborgen dat de dwangbevelkosten, waarvan de hoogte gekoppeld is aan de hoogte van de aanslag, worden verlaagd als de aanslag wordt verminderd. De Belastingdienst zou zijn werkproces niet zo hebben ingericht dat de Belastingdienst zelf zorgt voor verlaging van de dwangbevelkosten maar het aan de belastingplichtige laat om hierover contact op te nemen. En als de belastingplichtige dat niet doet, dan zou deze ten onrechte te hoge dwangbevelkosten betalen. De ombudsman deed onderzoek naar het proces.
Werkproces
- Als er nog geen betalingen of verrekeningen op de aanslag zijn gedaan, verlaagt het computersysteem de dwangbevelkosten automatisch. Als er wel betalingen of verrekeningen zijn gedaan, dan moet de Ontvanger van de competente (regionale) belastingeenheid de kostenverlaging handmatig doorvoeren.
- Het centrale inningssysteem van de Belastingdienst informeert de Ontvanger dat hij deze aanslag individueel moet beoordelen en een besluit moet nemen over het al dan niet verlagen van de dwangbevelkosten. Dit besluit registreert de medewerker in het lokale systeem. Vervolgens wordt dit geautomatiseerd verwerkt door het centrale inningssysteem. De belastingplichtige wordt in alle gevallen door de Belastingdienst schriftelijk geïnformeerd over de wijziging van het verschuldigde bedrag.
De conclusie van de ombudsman is dat voldoende is gewaarborgd dat dwangbevelkosten worden verlaagd als het bedrag van een aanslag wordt verminderd.
Meer informatie: Rapportbrief Nationale Ombudsman 8 oktober 2018
Geef een reactie