Werkgevers en belastingadviseurs waarschuwen dat het kabinet Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor internationale bedrijven.
De kritiek richt zich op het wetsvoorstel waarmee het kabinet de Anti Tax Avoidance Directive (Atad 1) per 1 januari 2019 wil omzetten in nationale wetgeving.
In de eerste Europese richtlijn zijn voor Nederland met name nieuwe bepalingen van belang over renteaftrek en het verschuiven van winst naar dochterbedrijven in landen met weinig of geen winstbelasting. Multinationals verlagen hun belastbare winst met interne leningen. Hierbij betalen zij rente en trekken die van de winst af in landen met een hoge belasting. De rente wordt overgemaakt naar landen die daar weinig of geen belasting over heffen.
Om het uitkleden van de winst tegen te gaan, beperkt de Europese richtlijn de renteaftrek tot 30% van het bedrijfsresultaat (ebitda). De werkgevers en de belastingadviseurs stellen vast dat het kabinetsvoorstel mogelijkheden om hierop uitzonderingen te maken onbenut laat. Ook ziet het af van een overgangsregeling voor leningen van vóór 17 juni 2016.
Bij de aanpak van winstverschuivingen naar niet of laag belastende landen, kiest het kabinet voor de variant die volgens VNO-NCW en de NOB schadelijk is voor de deelnemingsvrijstelling. Die vrijstelling houdt in dat moederbedrijven in Nederland niet nog eens winstbelasting hoeven te betalen als dochterbedrijven in het buitenland dat al hebben gedaan.
Dubbele belasting
De NOB wijst erop dat de staatssecretaris van Financiën de deelnemingsvrijstelling heeft aangemerkt als 'kroonjuweel' van het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat. De adviseurs vrezen dat de keus van het kabinet tot dubbele belasting voor bedrijven leidt.
VNO-NCW vindt het 'onbegrijpelijk' dat het kabinet de optie die haar voorkeur heeft, niet effectief noemt. Dat 'duidt meer op gebrek aan fiscaal begrip en/of een gebrek aan vertrouwen in de fiscale uitvoerder van de regels', aldus het commentaar van de werkgevers.
Bron: FD
Geef een reactie