De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten, heeft een instructie gepubliceerd over het opvragen van foto’s door gemeenten voor de waardebepaling van woningen.
Voor een juiste waardebepaling is informatie nodig over secundaire kenmerken van de woning. Het gaat daarbij om de kwaliteit, de onderhoudstoestand of het voorzieningenniveau. Deze secundaire kenmerken kunnen voor een deel van buitenaf worden beoordeeld en gecontroleerd maar zijn voor een deel ook afhankelijk van hoe een woning er van binnen uitziet. Deze informatie mogen de gemeenten bij de bewoners opvragen. Dat kan middels een inpandige opname, met een digitaal inlichtingenformulier of via foto’s. Voor alle vormen van het inwinnen van informatie gelden zorgvuldigheid, informatieveiligheid en dataminimalisatie. De bewoner mag bepalen hoe de informatie wordt aangeleverd.
Geen privacygevoelige informatie
In de instructie wordt benadrukt dat alleen foto’s zonder privacygevoelige informatie mogen worden gebruikt bij de WOZ-taxatie en dat de bewoners daar uitdrukkelijk op moeten worden gewezen. Ook wordt gemeenten geadviseerd om aan te geven aan welke eisen een foto moet voldoen om te zorgen dat deze geen privacygevoelige informatie bevatten. Dit betekent in ieder geval dat:
- er geen personen op de foto mogen staan;
- er geen foto’s van personen op de foto mogen staan;
- er geen uitingen van geloofsovertuiging op de foto mogen staan;
- er geen privacygevoelige voorkeuren, gezondheid of ras op de foto staan.
- Het moet gaan om kenmerken van de onroerende zaak zoals:
- trappen, muren, vloeren, plafonds (vochtplekken, scheuren, houtrot) maar geen meubels, vloerkleden of schilderijen.
- afwerking van de keuken(kastjes), badkameronderdelen (bad, vloer, douche) maar geen keukengerei, voedsel, toiletartikelen of medische voorzieningen.
- raamkozijnen, (centrale) verwarming, energievoorzieningen zoals isolatie, maar geen bedden, kasten of lampen.
Mochten er foto’s met privacygevoelige informatie tussen zitten, dan moeten die direct worden verwijderd. Ook moeten de foto’s worden verwijderd als deze niet meer noodzakelijk zijn voor het juist vaststellen of aantonen van de secundaire woningkenmerken in procedures over de WOZ-waarde. Een foto kan in ieder geval niet langer bewaard worden dan de maximale bewaartermijn van zeven jaar die geldt voor (bron)documenten in de WOZ-administratie.
Bron: Waarderingskamer.nl – Instructie voor het gebruik van foto’s voor WOZ-waardebepaling
Masterclass in de Eigenwoningregeling
De afgelopen jaren is de fiscale wet- en regelgeving in de eigenwoningregeling op verschillende punten gewijzigd. Sommige regelingen zijn verre van begrijpelijk en lastig uitvoerbaar. Met name als partners samen een woning kopen en een hypotheekverleden hebben. Ook speelt het nieuwe huwelijksvermogensrecht een grote rol in de samenstelling van de nieuwe hypotheekconstructie en de gevolgen hiervan als partners uit elkaar gaan. Na het volgen van deze masterclass begrijp je de indeling van een hypotheekconstructie bij de verschillende adviesmogelijkheden (wettelijke regeling/draagplichtovereenkomst) en de consequenties voor partners als deze uit elkaar gaan.
Geef een reactie