Forum Fiscaal Dienstverleners wijst op fouten in aangiften IB 2021 met AFAS en fouten in een aantal aangiften loonheffingen voor wat betreft een onjuiste gedifferentieerde premie Aof.
Fout in aangifte IB 2021 AFAS
Het is mogelijk dat bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2021 van klanten met de software van AFAS de rendementsgrondslag vermogenstoets niet verdeeld kon worden. Het gevolg is dat de definitieve aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen (IB/PVV) 2021 een te hoge rendementsgrondslag vermeldt in het onderdeel ‘Vastgesteld vermogen voor inkomensafhankelijke regelingen’. Dit onderdeel is nieuw sinds aangiftejaar 2021. Dit heeft geen gevolgen voor de verschuldigde IB/PVV zelf.
Het probleem in de software is op 12 juli 2022 opgelost. De volgende handelingen moeten nog uitgevoerd worden:
- Aangiften die nog niet verstuurd zijn naar de Belastingdienst, opnieuw eenmalig openen (zo nodig vrijgeven). Vervolgens op het scherm ‘Verdeling’ onder ‘Inkomensgegevens ten behoeve van de vermogenstoets’ de juiste verdeling van de rendementsgrondslag opgeven. Als de aangifte daarna volledig is afgerond, indienen.
- Aangiften die al voor 12 juli 2022 verstuurd zijn, éénmalig vrijgeven, en de aangifte opnieuw openen. Vervolgens op het scherm ‘Verdeling’ onder ‘Inkomensgegevens ten behoeve van de vermogenstoets’ de juiste verdeling van de rendementsgrondslag opgeven. De aangifte opnieuw indienen.
Bron: afas.nl
Controleer gedifferentieerde premie Aof
In een aantal aangiften loonheffingen is een onjuiste gedifferentieerde premie Aof aangegeven. De hoogte van de premie Aof komt niet overeen met de premie die bij de Belastingdienst bekend is. Dit blijkt uit een controle door de Belastingdienst op de gegevens van de werknemersverzekeringen.
Kleine werkgevers betalen over het premieplichtig loon de lage premie Aof. Middelgrote en grote werkgevers betalen de hoge premie Aof. Op de mededeling of beschikking voor de gedifferentieerde premie Whk geeft de Belastingdienst aan of een werkgever voor de premie Aof een kleine of (middel)grote werkgever is.
Softwarepakket
Sommige softwarepakketten gebruiken standaard de hoge of lage premie Aof als basisinstelling. Controleer daarom of de gegevens in het softwarepakket overeenkomen met de grootte van de werkgever zoals staat op de mededeling of beschikking Whk.
Komen deze gegevens niet met elkaar overeen? Pas dan de basisinstellingen aan naar de juiste grootte van de werkgever en het premiepercentage dat daarbij hoort. Corrigeer ook de onjuiste aangiften.
Meer informatie
Handboek Loonheffingen
– Paragraaf 7.4 Gedifferentieerde premie Aof
– Paragraaf 14 Aangiften corrigeren
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 26 en 27 juli 2022
Zelf advieskansen signaleren
Wil jij ook proactieve adviessignaleringen gebaseerd op jouw klantdata? Én zelf queries opstellen om zo jouw eigen adviessignaleringen te genereren? Met onze unieke query builder combineer je fiscale-, CRM-, advies- en binnenkort ook boekhoud- en loondata. Zo genereer je snel en gemakkelijk een overzicht van advieskansen waarop jij actie kunt ondernemen.
Meer weten? We vertellen je graag meer in onze kosteloze demo op 6 oktober van 12:30 tot 13:00.
Geef een reactie