De wet- en regelgeving rond de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting bevat al zoveel antimisbruikbepalingen, dat geen ruimte meer is voor fraus legis.
Tot dit oordeel kwam Rechtbank Gelderland in de volgende zaak. Een holding had een groep overgenomen. Verschillende lichamen van die groep waren toen opgenomen in een fiscale eenheid (FE) voor de vennootschapsbelasting. Een moedervennootschap stond aan het hoofd van deze FE. De holding ging een nieuwe FE aan met verschillende vennootschappen van een andere groep. Beide groepen behoorden tot het concern van de holding. De FE met de holding leed verliezen, de FE met de overgenomen groep maakte winst
Herstructurering met fusie
Vanaf 2014 voerde het concern een herstructurering uit. De moedervennootschap en een dochtervennootschap met wie zij al een FE vormde, gingen behoren tot een FE met de holding. Ten tweede richtte de holding een nieuwe bv op die meteen in de FE met de holding werd opgenomen. De holding leverde vervolgens de aandelen in deze nieuwe bv aan de moedervennootschap. Ten slotte vond binnen de nieuwe FE een juridische fusie plaats tussen de nieuwe bv en de oude dochtervennootschap. Daarbij ging de oude dochtervennootschap op in de nieuwe bv. De holding verzocht om daarbij de FE niet te verbreken. De holding had in 2010 een voorvoegingsverlies geleden. Zij wilde dat verlies verrekenen met de winsten van de nieuwe bv uit 2015 en 2016. De Belastingdienst weigert deze verliesverrekening.
Toerekening winst aan holding
De rechtbank oordeelt dat op grond van de wet- en regelgeving de verliesverrekening wel is toegestaan. Op grond van een besluit moet men namelijk de winst van een FE die is toe te rekenen aan een vanaf de oprichting gevoegde dochter toerekenen aan de oprichters van die dochter. In deze zaak is dus de winst van de nieuwe bv toe te rekenen aan de holding. Een voorvoegingsverlies van de holding is vervolgens te verrekenen met winst van de nieuwe FE die is toe te rekenen aan die holding. Bovendien verwerpt de rechtbank het beroep van de inspecteur op fraus legis. De wet- en regelgeving rond de FE vennootschapsbelasting is zeer uitgebreid, juist om misbruik tegen te gaan. Onder deze omstandigheden is geen ruimte meer voor de leer van fraus legis, aldus de rechtbank.
Wet: art. 15ae en 15ah Wet Vpb 1969
Besluit: art. 5, vierde lid en art. 18, eerste en tweede lid Besluit FE
Geef een reactie