De invoering van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht en de Invoeringswet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht per 1 oktober 2012, heeft gevolgen voor de bepalingen over juridische fusie en splitsing van kapitaalvennootschappen. Ondernemingsrechtspecialist Laurens Kelterman geeft aan welke zes punten extra aandacht verdienen.
1. Inleiding: stem- en winstrechtloze aandelen
Met de nieuwe wetgeving is het mogelijk gemaakt dat een bv aandelen heeft waaraan beperkt of geen stemrecht verbonden is. Ook het winstrecht van een aandeel kan worden beperkt of uitgesloten. Voor het geval een vennootschap met stem- en/ of winstrechtloze aandelen fuseert met of vermogen afsplitst naar een entiteit die deze niet kent, is een aanvullende regeling opgemaakt.
2. Continuering of uittreding
Uitgangspunt is continuering van het aandeelhouderschap. Ingeval de fusie of splitsing plaatsvindt met een bv, zal deze in beginsel stem- of winstrechtloze aandelen uitgeven. Bij verkrijging door een nv, die dus per definitie geen stem- of winstrechtloze aandelen kent, zullen de stem- en/ of winstrechtloze aandelen van rechtswege converteren in aandelen met stem- en winstrecht.
Houders van winstrechtloze aandelen die tegen het voorstel hebben gestemd en houders van stemrechtloze aandelen kunnen een verzoek tot schadeloosstelling bij de vennootschap indienen. Per het moment van fusie/ splitsing vervallen de aandelen waarop het verzoek betrekking heeft.
3. Schadeloosstelling en passeren akte
De schadeloosstelling zal worden bepaald door externe deskundigen. Die nemen daarbij eventuele afspraken in statuten of aandeelhoudersovereenkomst in acht. Voordat deze schadeloosstelling is voldaan, mag de notaris de akte van fusie of splitsing niet passeren!
Aan de praktijk is tegemoet gekomen door een uitzondering op het vorenstaande op te nemen: indien het fusievoorstel bepaalt dat de verkrijgende vennootschap de schadeloosstelling zal voldoen, kan de akte eerder gepasseerd worden.
4. Fusie- en splitsingsvoorstel
De nieuwe regeling brengt met zich dat ten aanzien van de nieuwe soorten aandelen ook in het fusie- en splitsingsvoorstel melding van de gevolgen daarvoor gemaakt moet worden. Naast de gevolgen voor de houders van deze aandelen, moet expliciet de hoogte van de schadeloosstelling worden vermeld.
5. Besluit tot fusie en splitsing
Indien voor een statutenwijziging de instemming van bepaalde aandeelhouders of alle aandeelhouders vereist is, geldt deze instemming ook voor het besluit tot fusie en splitsing. Daarbij komt dat is bepaald, dat voor het besluit tot fusie of splitsing tevens een voorafgaand of gelijktijdig goedkeurend besluit van alle houders van een zelfde soort of aanduiding nodig is, indien aan hun rechten door de fusie of splitsing afbreuk wordt gedaan.
6. Verklaring van de accountant
De accountant heeft uit het oogpunt van kapitaalbescherming een rol bij fusie en splitsing.
Bij de fusie dient een accountant te bepalen dat de som van de eigen vermogens van de verdwijnende vennootschappen ten minste overeen kwam met het nominaal gestorte bedrag op de gezamenlijke aandelen die de aandeelhouders ingevolge de fusie verkrijgen, vermeerderd met eventuele (bij)betaling. Onder het nieuwe recht dient deze verklaring tevens betrekking te hebben op de schadeloosstelling.
Ingeval van afsplitsing moet de accountant verklaren, dat de waarde van het deel van het vermogen dat de vennootschap zal behouden vermeerderd met de waarde van aandelen in het kapitaal van verkrijgende rechtspersonen die zij bij de splitsing verkrijgt, ten minste overeenkwam met het gestorte en opgevraagde deel van het kapitaal vermeerderd met de reserves die de vennootschap onmiddellijk na de splitsing krachtens de wet of de statuten moet aanhouden. Ook deze verklaring dient onder het nieuwe recht tevens betrekking te hebben op de schadeloosstelling.
Daarnaast heeft aanpassing plaatsgevonden in verband met het vervallen van de vereiste accountantsverklaring ingeval van inbreng in natura.
Wilt u meer weten over juridische fusie en splitsing van kapitaalvennootschappen? Kom dan op 16 mei naar Baarn om uw kennis bij te tanken tijdens de PE-Pitstop: Het ABC van Fusie & Splitsing. Laurens Kelterman loodst u in drie uur door de veel gebruikte terminologie met betrekking tot juridische fusie en (af)splitsing. Tevens worden aan de hand van deze terminologie ook de te volgen procedures en bijzonderheden daarvan doorlopen. Na afloop ontvangt u een model stappenplan voor juridische fusie.
Meer informatie: PE-Pitstop: Het ABC van Fusie & Splitsing
Geef een reactie