Fusie- en splitsingtrajecten zijn bij uitstek transacties die door meerdere adviseurs begeleid moeten worden. Maar spreken de betrokken adviseurs wel dezelfde taal?
Bij een fusie of splitsing zijn vaak meerdere adviseurs betrokken. Bedrijfsjuristen begeleiden en bewaken de grote lijnen van het proces. Advocaten onderhandelen de voorwaarden uit en stellen de overeenkomst op die de basis vormt voor de uitvoering. Fiscalisten bedenken hoe het fiscaal meest wenselijke eindplaatje eruit ziet. En accountants stellen het benodigde cijfermateriaal op. De uiteindelijke uitvoering wordt door de notaris gedaan.
Vaak wordt de notaris ook pas in het laatste stadium ingeschakeld. En dan stuit hij nogal eens op zaken die tot problemen of vertraging kunnen leiden. Zaken die in een eerder stadium eenvoudiger op te lossen of zelfs te voorkomen waren, want het komt nogal eens voor dat de oorzaak van onvolkomenheden ligt in een verkeerde of andere interpretatie van wetsartikelen of statutaire bepalingen, dan wel onvoldoende bekendheid met de materie of procedure. De (ondernemingsrecht)notaris is een specialist op dit gebied en het loont zeker hem in een vroeg stadium te betrekken bij een fusie of splitsing.
Enkele recente voorbeelden uit mijn praktijk illustreren bovenstaande.
I. Diverse varianten van fusie of splitsing
Fusie en splitsing kunnen op diverse manieren worden uitgevoerd. Voor veel situaties is een specifieke variant ontwikkeld. Die varianten zijn ook door en met elkaar te gebruiken. Door een casus goed te ontleden, kan de juiste fusie- of splitsingsvariant bepaald worden, waardoor een transactie eenvoudiger kan plaatsvinden of een beter (fiscaal) resultaat kan worden behaald.
Zo kan een eenvoudige aandelenoverdracht vooraf een vereenvoudigde (concern)fusie mogelijk maken en is in bepaalde situaties een hybride splitsing de aangewezen manier om een onderneming uit te zakken.
Zo is er voor veel situaties een specifieke variant van toepassing. Om maar wat te noemen: de driehoeksfusie, de 'squeeze-out fusie', dochter-moederfusie, (upstream) rolluikfusie, afsplitsing naar bestaande rechtspersonen, de (partiële) ruziesplitsing, de driehoekssplitsing en de evenredige splitsing.
Aan de andere kant moet altijd wel goed bekeken worden of een fusie of splitsing echt noodzakelijk is. Soms is het eenvoudiger een simpele activa-passiva transactie uit te voeren.
II. Onbekendheid met de procedure
Veel frustratie ontstaat indien door onbekendheid met de procedure een timing te krap wordt opgesteld of bepaalde gegevens niet aangeleverd worden die noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld voor een tijdige deponering, zodat geen noodzaak bestaat tot het opmaken van tussentijdse cijfers.
III. Op de hoogte van jurisprudentie en literatuur
Zoals ik hiervoor schreef, is de notaris specialist op het gebied van fusie en splitsing. Hetgeen uiteraard ook betekent dat hij op de hoogte is van recente ontwikkelingen in rechtspraak en literatuur.
Een notaris zal er bijvoorbeeld op wijzen dat een certificering van aandelen aan een splitsing in de weg staat. Er kan niet "door de certificering heen" worden gesplitst.
Ook is hij van de recente discussie over de evenredige splitsing met één aandeelhouder op de hoogte. Hij weet dat die uitvoering discutabel is en wellicht tot een aantastbare splitsing leidt. Maar hij biedt ook de nodige 'workarounds' om toch van de door de wetgever geboden faciliteit gebruik te maken.
Kortom: in het fusie- en splitsingproces heeft iedere betrokken adviseur een eigen rol. Schakel de adviseurs vroegtijdig in, zodat zij onderling kunnen afstemmen. Voordat met succes gebruik kan worden gemaakt van gecombineerde kennis en kunde, zullen allen dezelfde taal moeten spreken!
Laurens Kelterman is kandidaat-notaris bij VBC Notarissen en verzorgt voor Licent Academy de PE-Pitstop Het ABC van fusie & splitsing. Hierin behandelt hij de belangrijkste begrippen met betrekking tot fusie en splitsing en op hoofdlijnen de diverse verschijningsvormen daarvan.
Meer informatie: PE-Pitstop Het ABC van Fusie & Splitsing
Geef een reactie