De bedrijfsopvolgingsregeling is niet toe te passen op een schenking van een aandeel in een cv aan de echtgenoot van een beherend vennoot van die cv.
Een vrouw is samen met haar twee broers vanaf 1 juli 2003 beherend vennoot van een besloten cv. Haar ouders zijn de commanditaire vennoten van de cv. Op 1 juli 2006 treedt de vrouw uit de cv, terwijl haar echtgenoot toetreedt als beherend vennoot van de cv. Daarnaast treedt op dezelfde dag een van de broers van de vrouw uit de cv als beherend vennoot. Op 30 juni 2020 besluiten de overgebleven vennoten de cv te ontbinden. De vrouw zal samen met haar broer en de echtgenoot via een vof de onderneming van de cv voortzetten. In het kader van deze bedrijfsopvolging willen de ouders hun dochter op 1 juli 2020 € 430.000 schenken. De inspecteur stelt dat op deze schenking de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) niet van toepassing is. Hij meent namelijk dat de vrouw op het moment van schenking niet kwalificeert als beherend vennoot. De vrouw gaat daarop in beroep.
Beperkte werking wetsfictie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de cv op 1 juli 2020 niet meer bestond, zodat de schenking niet kan hebben bestaan uit een aandeel in een cv. Evenmin kan sprake zijn van een schenking in de vof. De ouders zijn immers geen vennoten van de vof. Verder oordeelt het hof dat de huwelijksgoederengemeenschap niet ervoor zorgt dat de vrouw kwalificeert als een beherend vennoot. De vrouw wijst nog op een wetsfictie, waardoor partners voor de berekening van de schenkbelasting als een en dezelfde persoon worden aangemerkt. Maar deze wetsfictie gaat niet zover, dat de vrouw net zoals haar echtgenoot kwalificeert als een beherend vennoot van de cv, aldus de rechtbank. Daarom oordeelt de rechtbank dat de Belastingdienst de toepassing van de BOR terecht heeft geweigerd.
Wet: art. 26, 35b, eerste lid en 35e SW
PE-Pitstop Optimaliseren bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Deze cursus is geen (basis)cursus over de theorie van de BOR, maar meer een verfijnde vertaling hiervan naar de ‘echte praktijk’. Enige basiskennis over de BOR is daarom wenselijk. Na het volgen van de Pitstop weet je wanneer de BOR van toepassing is, hoe deze toepassing fiscaal geoptimaliseerd kan worden en welke civielrechtelijke aspecten hierbij van belang zijn. Het aanmerkelijk belang staat tijdens de cursus centraal.
Geef een reactie