Wie een bedrijfswoning laat bouwen om deze woning ter beschikking te stellen aan een maatschap, kan onder voorwaarden de btw op de bouwkosten aftrekken als voorbelasting. Een van de voorwaarden is dat men een vergoeding vraagt voor de terbeschikkingstelling, zoals blijkt uit de volgende zaak voor Rechtbank Breda.
Deze zaak betrof een ondernemer die een fokzeugen- en vleesvarkensbedrijf dreef in de vorm van een eenmanszaak. De man koos niet voor de toepassing van de landbouwregeling. Eind 2004 liet hij een woning bouwen die hij voor 10% ging gebruiken voor zakelijke doeleinden. De man trok daarom de voorbelasting op de bouwkosten af. In september 2005 ging de man met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005 een maatschap aan met zijn echtgenote. Daarbij bracht hij het gebruik van de bedrijfswoning in. Hij bedong geen vergoeding voor deze terbeschikkingstelling. Volgens de inspecteur kwalificeerde hij daardoor niet als btw-ondernemer met betrekking tot het ter beschikking stellen van de bedrijfswoning. De man had dus geen recht op aftrek van de voorbelasting op de bouwkosten. Hij stelde nog dat de maatschap een stille maatschap was, die nooit zelfstandig naar buiten toe optrad. In dat geval zou voor de btw niet de maatschap de btw-ondernemer zijn, maar de man als maat (net zoals zijn echtgenote). De man kon echter niet aannemelijk maken dat de maatschap niet naar buiten mocht optreden in het maatschappelijke verkeer.
Wet: artikel 3, eerste lid, onderdeel g, OB 1968 op 1 januari 2005, onder de huidige wet artikel 3, derde lid, onderdeel a OB 1968
Meer informatie: Rechtbank Breda, 23 augustus 2012 (gepubliceerd 9 oktober 2012), LJN: BX9474
Geef een reactie