Bij het versturen van een ingebrekestelling moet de schuldeiser opletten welk communicatiemiddel hij gebruikt. Als de schuldenaar heeft aangegeven dat een ingebrekestelling per post moet worden verstuurd, is geen dwangsom mogelijk wanneer de mededeling per fax is binnengekomen.
In de betreffende zaak maakte de belanghebbende per fax bezwaar tegen de WOZ-waarde 2013 van zijn woning. Vervolgens ging hij in beroep tegen het niet-tijdig doen van uitspraak op bezwaar door de gemeente, met het verzoek een dwangsom toe te kennen. In reactie hierop verminderde de gemeente de WOZ-waarde naar wens van de belanghebbende en verklaarde het bezwaar niet-ontvankelijk. Rechtbank Rotterdam verklaarde het beroep vervolgens ongegrond, waarna de belanghebbende zich richtte tot Hof Den Haag.
Het hof concludeerde uit het faxlogboek dat er binnen de termijn een ingebrekestelling was verstuurd. Volgens de gemeente kon de ingebrekestelling echter niet per fax worden ingediend en wees het uitblijven van een ontvangstbevestiging erop dat het niet bij de gemeente was binnengekomen. De gemeente deelde afzenders daarbij ook altijd mee dat een ingebrekestelling niet per fax maar wel per post kon worden ingediend. Het hof acht het aannemelijk dat de gemeente geen ingebrekestelling heeft ontvangen en besliste dat de gemeente daarom geen dwangsom was verbeurd. Het hoger beroep werd toch nog gegrond verklaard omdat de rechtbank zijn beroep tegen het niet-tijdig doen van uitspraak op bezwaar niet-ontvankelijk had moeten verklaren.
Wet: art. 2:15, lid 1 en lid 4 Awb Wet 1992, art. 6:20 lid 4 Awb Wet 1992.
Meer informatie: Hof Den Haag, 3 juni 2015 (gepubliceerd 10 juni 2015), ECLI:NL:GHDHA:2015:1471
Geef een reactie