‘Er moet een heel nieuw toeslagensysteem komen, zei premier Rutte tijdens een persconferentie waarin hij het aftreden van het kabinet bekendmaakte. ‘Want het kan en mag niet nog een keer zo verschrikkelijk misgaan. Ook wil hij maatregelen nemen zodat ‘signalen dat het misgaat veel sneller naar boven komen’.
Volgens Rutte heeft het demissionair worden van het kabinet geen gevolgen voor de compensatie van getroffen ouders. ‘We hebben twee prioriteiten: dat is corona en de afwikkeling van deze ingewikkelde kwestie’. ‘Alle gedupeerde ouders die zich voor 15 februari melden, krijgen voor 1 mei uitbetaald. Als ze recht hebben op meer, zullen ze dat ook krijgen.’ Rutte zit naar eigen zeggen ‘vol schaamte’, maar is van mening dat hij wel door kan gaan als lijsttrekker. Minister Wiebes, in het vorige kabinet als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst, voelt zich niet schuldig, maar wel zwaar medeverantwoordelijk. Hij keert niet terug in het demissionaire kabinet.
Overleg over schulden gestrand
Het overleg tussen de overheid en belanghebbende partijen om samen tot een oplossing te komen zodat slachtoffers van de toeslagenaffaire schuldenvrij verder kunnen met hun leven is gestrand. De beroepsvereniging van bewindvoerders stapt uit het overleg, volgens de vereniging helpen voorstellen van de fiscus ouders niet uit de problemen. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de opstelling van de Belastingdienst, schrijft de Beroepsvereniging. Die staat namelijk vooraan bij het innen van schulden. De vrees is dat een groot deel van de € 30.000 euro compensatie die ouders krijgen van de Belastingdienst, direct weer naar diezelfde Belastingdienst terugvloeit.
Bron: NOS/RTL Nieuws, 15 januari 2021
Meer informatie: Kamerbrief met reactie kabinet op rapport ‘Ongekend onrecht’ en Besluit forfaitair bedrag en compensatieregeling, 15 januari 2021
Geef een reactie