De Staat hoeft geen nadeelcompensatie te betalen aan zzp’ers in de culturele en creatieve sector voor de coronamaatregelen tussen 2020 en 2022. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag in een zaak aangespannen door vakbond Kunstenbond en enkele zzp’ers.
De Kunstenbond, een vakbond voor werkenden in de culturele en creatieve sector, startte samen met een aantal zzp’ers een procedure tegen de Staat. Zij stelden dat zzp’ers in deze sector onevenredig hard zijn getroffen door de coronamaatregelen en onvoldoende zijn gecompenseerd. Daarom eisten zij een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten.
Aanzienlijke financiële schade
De rechtbank erkent dat de betrokken zzp’ers aanzienlijke financiële schade hebben geleden door de coronamaatregelen. Dit betekent echter niet dat de Staat aansprakelijk is voor deze schade. Volgens het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht draagt iedereen zijn eigen schade, tenzij de nadelige gevolgen van een overheidsmaatregel, die buiten het normale maatschappelijke of bedrijfsrisico vallen, onevenredig zwaar drukken op een beperkte groep burgers. In dat geval kan nadeelcompensatie worden geëist.
Te grote en diverse groep
De rechtbank moest beoordelen of zzp’ers in de culturele en creatieve sector een beperkte groep vormen. Dit bleek niet het geval te zijn, aangezien zij een te grote en diverse groep vormen. Het verdelen van gemeenschapsgelden over grote groepen is de taak van het kabinet en de wetgever, waarbij politieke debatten en democratische processen een rol spelen. Dit was ook het geval bij de coronamaatregelen en de bijbehorende steunmaatregelen.
Het is niet aan de rechter om deze maatregelen en de verdeling van gemeenschapsgelden te wijzigen. Bovendien is niet aangetoond dat zzp’ers in de culturele en creatieve sector onevenredige schade hebben geleden in vergelijking met andere groepen. De rechtbank oordeelde dat de Staat op objectieve gronden onderscheid heeft gemaakt bij het verstrekken van steunpakketten en wees de vorderingen af.
Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond: “Wij blijven bij ons standpunt dat de Staat tekort is geschoten in haar zorgplicht richting culturele en creatieve zzp’ers. Er wordt in het vonnis aangegeven dat er sprake was van een abnormale situatie met grote gevolgen. Om aansprakelijkheid vast te stellen, vindt de rechter de groep culturele zzp’ers te groot en divers om daarop vanuit de rechtspraak op te kunnen ingrijpen. Het blijft ook met dit vonnis een feit dat veel mensen uit deze groep onevenredig veel schade hebben geleden. Daarmee gaan we terug naar de politiek.”
Geef een reactie