Het is dé verrassing van de Tweede Kamerstemming over het pakket Belastingplan 2018. Volgens het aangenomen amendement van Kamerlid Omtzigt is schenkbelasting bij een vermogensoverdracht van meer dan de helft van het gezamenlijke vermogen bij huwelijk of samenlevingscontract niet langer aan de orde.
Het leek er even op dat het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2018 zou bepalen dat het aangaan of wijzigen van huwelijks voorwaarden na 1 januari 2018 kan leiden tot een belaste schenking of een belaste erfrechtelijke verkrijging. De regeling zou ook gelden voor geregistreerde partners en samenwoners met een notarieel samenlevingscontract.
Amendement steekt stokje voor OFM wijzigingen Successiewet
Volgens het op 23 november aangenomen amendement moet het huwelijk of een samenlevingscontract waarin geen sprake is van misbruik niet worden gezien als een belastingconstructie. Slechts indien het daadwerkelijk juridisch wordt ingezet om belasting te besparen, dient de Belastingdienst dit tegen te gaan. Tot nader order worden de wijzigingen in de Successiewet dan ook opgeschort. Het gevaar dat gevallen waarin geen schenking is beoogd en waarin naar maatschappelijke opvattingen ook geen sprake is van een schenking, toch in de heffing van schenk- of erfbelasting worden betrokken, lijkt daarmee geweken.
Uitstel is nog geen afstel
De beoogde wijzigingen worden dus voorlopig even in de ijskast gezet. Maar het is niet ondenkbaar dat ze daar binnenkort weer uitkomen. Omtzigt roept het ministerie op om te bezien of de maatregel op rechtvaardigere wijze vorm gegeven kan worden door wel het misbruik aan te pakken, maar niet goedwillende burgers te raken. Terwijl dat wetgevingsproces weer van vooraf aan moet beginnen, wordt in het amendement verzocht om nu al een goedkeurend beleid op te stellen over een verdeling van het gezamenlijke vermogen dat de 50–50-grens niet overschrijdt.
Meer informatie: Amendement Omtzigt, 34786-18, 23 november 2017
Wilt u weten welke mogelijkheden er nog wel liggen op het gebied van huwelijksvermogensrecht? Kom dan naar de Stoomcursus Huwelijksvermogensrecht > Meer informatie
Geef een reactie