Staatssecretaris Wiebes heeft enkele technische vragen beantwoord over het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale eenheid naar aanleiding van het plenaire debat. Hieruit blijkt dat er geen verplichte voeging van concernvennootschappen komt, dubbele verliesneming bij vorderingen mogelijk blijft en dat bij bepaling van de buitenlandse winst voor aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voorlopig geen rekening wordt gehouden met interne royaltybetalingen.
Geen beperking keuzemogelijkheid fiscale eenheid
Tijdens het werkbezoek aan de Belastingdienst zijn suggesties gedaan ter versteviging van de positie van de fiscus bij de invordering van belastingschulden bij faillerende vennootschappen die niet zijn gevoegd in een fiscale eenheid. Volgens Wiebes werd hiermee niet per se gepleit voor een verplichte voeging van alle Nederlandse concernvennootschappen in een fiscale eenheid. De staatssecretaris vindt dit uitvoeringstechnisch ook niet haalbaar.
Dubbele verliesneming bij vorderingen niet verder aangepakt
De staatssecretaris heeft niet het idee dat er in grote mate gebruik wordt gemaakt van vorderingen buitenom binnen concern waarbij sprake is van verliesneming bij zowel de fiscale eenheid (operationeel verlies) als bij de niet-gevoegde dochter (verlies op de vordering). Daarnaast wijst hij erop dat exact dezelfde mogelijkheid van dubbele verliesneming kan optreden als de vordering niet door een Nederlandse concernvennootschap maar door een Nederlandse vennootschap buiten concern wordt verstrekt. Aanpak zou daarom de facto neerkomen op het helemaal niet meer toestaan van de afwaardering van vorderingen. Dat vind Wiebes een te verstrekkend gevolg.
Interne gebruiksvergoedingen nog niet in artikel 15ac
Eerder dit jaar heeft de Hoge Raad geoordeeld dat bij de berekening van de winst waarvoor aftrek ter voorkoming van dubbele belasting wordt verleend onder sommige belastingverdragen, geen rekening wordt gehouden met intern betaalde royalty’s (zie ook: Bij inhaalverlies toch geen rekening houden met interne royalties). De reikwijdte van artikel 15ac, vijfde lid, wil de staatssecretaris voorlopig echter nog niet uitbreiden met interne gebruiksvergoedingen binnen een fiscale eenheid, om deze bepaling zo ook te laten gelden voor bijvoorbeeld interne huur- en royaltybetalingen. Eerst zal volgens Wiebes moeten worden bezien of dit arrest bijvoorbeeld ook gevolgen heeft voor situaties waarin er wel sprake is van een vaste inrichting, maar niet van een fiscale eenheid.
Meer informatie: Beantwoording vragen over wetsvoorstel Fiscale Eenheid
Geef een reactie