Een verklaring waarom de transitievergoeding niet altijd wordt uitbetaald, is nog niet te geven. Minister Van Gennip geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Jaarlijks hebben duizenden flexwerkers recht op ontslagvergoeding, maar ze krijgen die haast nooit’.
De minister vindt het een slechte zaak dat er uitzendkrachten zijn die hun transitievergoeding niet betaald hebben gekregen. Werknemers horen gewoon te krijgen waar zij recht op hebben, dus ook een transitievergoeding als hun dienstverband beëindigd wordt of niet verlengd wordt.
Een verklaring waarom de transitievergoeding niet altijd wordt uitbetaald, is nog niet te geven. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt in 2025 geëvalueerd. De evaluatie zal zich onder meer richten op de vraag hoe de transitievergoeding in de praktijk uitpakt.
Een minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan zich niet in individuele zaken mengen. Het is aan de werknemer om de transitievergoeding op te eisen als de werkgever niet overgaat tot uitbetaling daarvan. Als de werkgever de transitievergoeding niet betaalt, moet de werknemer binnen drie maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst die opeisen. Dit is de zogenaamde vervaltermijn. De werknemer kan eerst verzoeken om tot uitbetaling over te gaan. Doet hij dit niet, dan moet de werknemer binnen drie maanden na de einddatum van de arbeidsovereenkomst een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter om de transitievergoeding op te eisen. Er is gekozen voor de vervaltermijn van drie maanden om de periode van onzekerheid over het einde van de arbeidsovereenkomst en de gevolgen daarvan voor de werkgever en werknemer zo kort mogelijk te houden. In uitzonderlijke gevallen biedt een beroep op redelijkheid een billijkheid een opening voor een langere vervaltermijn . De minister vindt het belangrijk om de evaluatie van de WAB te doen om inzicht te krijgen in de werking van het huidige stelsel. Op basis van onder meer de uitkomsten van de WAB-evaluatie, zal de afweging worden gemaakt of er aanleiding is voor een wetswijziging op dit punt.
GJ says
De reden is niet zo ingewikkeld, flexwerkers werken veelal in een branche waar marge belangrijk is voor de werkgever. Zodra de flexwerker niet meer nodig is wordt het contract niet meer verlengd. De werkgever betaalt dan gewoon geen transitievergoeding en omdat de flexwerker vaak maar max 3 jaar heeft gewerkt voor deze werkgever zou de flexwerker voor 1 maandloon aan transitievergoeding naar de rechter moeten stappen en allerlei kosten moeten maken. Dat zal voor een flexwerker waarschijnlijk niet de moeite zijn. Ook hier is weer niet goed nagedacht door de wetgever.