De staatssecretaris van Financiën is niet van plan de regeling restschuld die eind 2017 afloopt te verlengen. Dat antwoordde hij op Kamervragen van de leden Ronnes en Omtzigt (CDA).
De regeling is geïntroduceerd als crisismaatregel om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en is daarom tijdelijk van aard. De Vereniging Eigen Huis verzocht de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 1 juni 2017 de regeling restschuld te behouden. Volgens de vereniging is het herstel op de woningmarkt nog lang niet overal merkbaar en staat het huis van 340.000 mensen nog onder water.
Reactie staatssecretaris
Volgens de staatssecretaris heeft de doorstroming op de woningmarkt zich inmiddels hersteld. Hierom ziet hij geen aanleiding de regeling restschuld te verlengen. Zo zouden huizenprijzen stijgen, het aantal woningtransacties weer boven het gemiddelde van voor de crisis liggen en verwacht de staatssecretaris dat het onderwaterpercentage eind van dit jaar is gedaald tot het niveau van voor de crisis.
De crisismaatregel
Bij een onderwaterhypotheek is de waarde van de eigen woning lager dan de op die woning rustende schuld. Personen met een onderwaterhypotheek werden door de tijdelijke aftrekbaarheid (maximaal 15 jaar) van de rente en kosten op de bij verkoop van die woning resterende schuld in staat gesteld te verhuizen. De regeling ging op 29 oktober 2012 in en loopt eind dit jaar af.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 28 juni 2017
Geef een reactie