Een boekverlies was niet aftrekbaar, omdat sprake was van een recht uit een voormalige deelneming en niet van een vordering, zo oordeelde Hof Amsterdam. Er was namelijk afgesproken dat belanghebbende als voormalige dochter een deel van de liquidatieopbrengst van het holdingconcern zou krijgen.
Het ging in deze zaak om een herstructurering. Vóór de herstructurering hadden drie participanten ieder voor een derde belang in Y Holding. Deze vennootschap had via D een belang in Y. Na de herstructurering wilden de drie participanten hun middellijk gehouden belang in Y omzetten in een (voor ieder van hen) rechtstreeks belang. Daarvoor zouden Y Holding en D worden geliquideerd.
Liquidatieopbrengst
Bij de herstructurering was afgesproken dat ieder van de participanten een derde deel zou krijgen van het vermogen van Y Holding. Deze vergoeding kon alleen voorlopig wordt vastgesteld, omdat de uiteindelijke vergoeding volledig werd bepaald door de liquidatieopbrengst van Y Holding. Het hof oordeelde dat dit recht op de ‘vorläufiger Kaufpreis’ niet was aan te merken als een vordering (waarop de participant later een boekverlies kon lopen) maar als het recht op een derde deel van het liquidatieresultaat (waarvan de hoogte pas op een later moment definitief werd vastgesteld). Bij deze kwalificatie paste, dat voor de ‘vordering’ geen rente is bedongen.
Geen verlies in aftrek
De participanten kregen een aanspraak op een evenredig deel van de liquidatieopbrengst van de gezamenlijke houdstervennootschappen, en daarmee een recht uit hoofde van de deelneming in Y Holding. Dat bij een eventueel faillissement van een of beide mede-participant(en) het incasseren van de aanspraak mogelijk een probleem zou worden, maakte niet dat daarmee de aanspraak veranderde in een vordering met debiteurenrisico. Nu fiscaal geen sprake was van een vordering maar van een recht uit hoofde van de (voormalige) deelneming, kon de participant geen boekverlies in aftrek brengen, oordeelde het hof.
Wet: artikel 13 Vpb 1969
Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam, 4 oktober 2012 (gepubliceerd op 21 november 2012), LJN: BY3656
Geef een reactie