De fiscale positie van gedupeerden kan worden beïnvloed door schadeafhandeling en versterkingsoperaties, wat kan leiden tot fiscale gevolgschade. Staatssecretaris van Marum beantwoordt Kamervragen over kwijtschelding en de regeling Zelf Aangebrachte Voorzieningen-vergoeding (ZAV-vergoeding).
In 2018 zijn er afspraken gemaakt om deze gevolgschade te compenseren. Trekkingsrechten worden gebruikt voor herstelacties, waarbij betalingen rechtstreeks naar aannemers gaan. Met het wetsvoorstel Belastingplan 2025 worden trekkingsrechten uitgezonderd van box 3. Vergoedingen in geld, zoals subsidies en schadevergoedingen, kunnen wel worden belast in box 3 en invloed hebben op toeslagen.
Om te voorkomen dat gedupeerden box 3-heffing moeten betalen of toeslagen verliezen, zijn bepaalde waarborgen ingebouwd. Bijvoorbeeld kan de immateriële schadevergoeding worden uitgezonderd van de vermogenstoets voor toeslagen. Daarnaast zijn er afspraken met gemeenten en waterschappen om het recht op lokale heffingskwijtschelding te behouden bij ontvangen vergoedingen.
De stijging van de WOZ-waarde door versterkingsoperaties kan gevolgen hebben voor bijstandsuitkeringen. Ondernemers ondervinden fiscale gevolgen van schadeherstel en versterkingen, met vergoedingen die tot de winst behoren en kosten die aftrekbaar zijn. Er zijn specifieke regelingen zoals transitorische posten en herinvesteringsreserves. Ondernemers moeten ook btw voorfinancieren bij schadeherstel, waarbij de NCG soms leningen verstrekt om dit te dekken.
Bron: Beantwoording van Kamervragen over fiscale gevolgschade en kwijtschelding, nr. 2024-0000834726, Ministerie van Binnenlandse Zaken, 28 oktober 2024
Geef een reactie