Staatssecretaris Van Rij en minister Van der Wal-Zeggelink informeren de Tweede Kamer over hun gesprek over de fiscale aspecten van de afgelopen en aankomende beëindigingsregelingen voor agrariërs.
De komende tijd zal een gezamenlijke taskforce, bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën en LNV, de aangedragen fiscale punten nader onderzoeken en waar nodig mogelijk beleidsopties uitwerken. Hierbij geldt de kanttekening dat het bieden van een specifiek en gericht fiscaal voordeel aan veehouders die gebruikmaken van een beëindigingsregeling staatssteun is.
Met de aankomende subsidieregelingen, de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties plus (Lbv-plus) en de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv), wordt al maximaal de ruimte binnen de geldende staatssteunkaders gezocht. Daardoor is het risico op ongeoorloofde staatssteun een belangrijk aspect dat moet worden meegewogen. Een specifieke en gerichte fiscale maatregel is daardoor veelal niet mogelijk. Daarnaast is het van belang om te benadrukken dat het uitgangspunt blijft dat iedere ondernemer belasting is verschuldigd over de gemaakte stakingswinst.
Het streven is om, afhankelijk van de notificatieprocedure in samenwerking met Brussel, de regelingen in april te publiceren. De Belastingdienst zal op korte termijn een digitaal loket inrichten waar agrariërs terecht kunnen met vragen over hun individuele fiscale positie.
Afspraken over fiscale aspecten MGA-1 regeling
LTO Nederland meldt dat er recent afspraken gemaakt zijn met de Belastingdienst over een groot aantal fiscale vragen inzake de regeling Maatwerk Gerichte Aankoop en beëindiging veehouderijbedrijven (MGA-1). De vragen en antwoorden bieden hiermee fiscale duidelijkheid aan agrarische ondernemers die aan deze regeling deelnemen.
De regeling MGA-1 is een provinciale regeling waar agrarische ondernemers, die dichtbij Natura-2000 gebieden gevestigd zijn, vrijwillig aan konden deelnemen. Deze regeling is inmiddels gesloten. In de lijst met vragen en antwoorden zijn verschillende vragen behandeld in het kader van de inkomstenbelasting, omzetbelasting, overdrachtsbelasting en schenk- en erfbelasting.
Bron: LTO-Nederland, 13 februari 2023
PE-Pitstop Fiscaal agrarische actualiteiten
In de agrarische sector volgen de verschillende ontwikkelingen elkaar snel op. Zoals de herwaardering in verband met een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling en de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erf- en schenkbelasting (BOF.) In deze cursus wordt ook gekeken naar de fiscale gevolgen van de meerwaardeclausule die bij bedrijfsopvolgingen vaak overeengekomen wordt. Daarnaast is de afgelopen jaren er een toenemende vraag zichtbaar naar landbouwgrond in verband met de energietransitite. Tot slot worden de (on) mogelijkheden besproken van hybride structuren in verband met toenemende belastingdruk vanwege hoge winsten.
Geef een reactie