
Minister Veldkamp heeft de Eerste en Tweede Kamer een fiche over het eerste Omnibuspakket CSRD en CSDDD aangeboden.
De Europese Commissie heeft op 26 februari het eerste Omnibuspakket gepubliceerd. Dit omvangrijke pakket bevat onder meer verschillende voorstellen om de administratieve lasten te verminderen die volgen uit de CSRD. De reikwijdte wordt in het voorstel beperkt. Het voorstel voorziet in uitstel voor ondernemingen die moeten rapporteren vanaf boekjaren 2025 en 2026. Er wordt een beperking gelegd op het opvragen van informatie aan ondernemingen die niet onder de rapportageverplichting vallen door ondernemingen die wel onder de rapportageverplichting vallen van de CSRD. De sectorspecifieke standaarden worden geschrapt. Ook zal er als gevolg van de voorstellen over minder datapunten moeten worden gerapporteerd.
CSRD
Nederland zit nog in het proces om de CSRD te implementeren, waarvoor de implementatiedatum op 22 juni 2024 is verstreken. De Commissie is hiervoor een infractieprocedure gestart die
gevolgen kan hebben, waaronder een boete. Over de relatie tussen de huidige voorstellen en de
implementatie van de CSRD gaat het kabinet met de Commissie in gesprek. Het Voorstel Uitstel en Aanpassingen CSRD heeft gevolgen voor deze implementatie van de CSRD. Ook het ontwerp-Implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering, dat nog voorhangt bij de Eerste Kamer, zal dan worden aangepast.
CSDDD
Momenteel wordt de CSDDD geïmplementeerd in het wetsvoorstel Wet Internationaal Verantwoord Ondernemen (Wivo). Een wijziging van de CSDDD heeft consequenties voor dit implementatieproces. Doordat de richtlijn gewijzigd gaat worden en door de Raad en het Europese Parlement geamendeerd kan worden, kan op dit moment nog geen implementatievoorstel worden opgesteld dat het eindbeeld van de verplichtingen voor ondernemingen geeft. Het voorstel stelt in dat verband de omzettingstermijn van de CSDDD uit, van 26 juli 2026 naar 26 juli 2027. Dit voorgenomen uitstel neemt echter niet weg dat op dit moment, totdat het Voorstel Uitstel CSDDD formeel in werking treedt, de omzettingstermijn van 26 juli 2026 geldt, en Nederland nog altijd verplicht is om te CSDDD te (blijven) implementeren. Bovendien valt niet met zekerheid te voorspellen hoe lang de onderhandelingen over de inhoudelijke aanpassingen zullen duren, waardoor het mogelijk lastig wordt te voldoen aan de nieuwe omzettingstermijn.
Inhoudelijk wijzigen een aantal elementen van CSDDD die op nationaal niveau moeten worden geregeld.
CESGM-PE Deals
Heb je in 2024 het Certificaat ESG Management behaald dan dien je, om deze certificering te behouden, jouw kennis voortdurend te vernieuwen en te verdiepen. Door deel te nemen aan de ESG webinars blijf je niet alleen gecertificeerd, maar blijf je ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Je dient minimaal 6 CESGM PE Punten te behalen in 2025 om jouw certificering te behouden.
Ook als je het Certificaat ESG Management niet hebt behaald, is inschrijving voor de ESG webinars mogelijk.
In 2025 bieden we 12 unieke ESG webinars van een uur aan (12 CESGM-PE punten totaal). De webinars zijn verdiepend en betreffen thema’s die je in de praktijk regelmatig tegenkomt bij de implementatie van een ESG-strategie. De webinars houden uiteraard rekening met EU Omnibus-regeling.
Geef een reactie