Hoofdregel van de geherintroduceerde verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning is dat de schenking onvoorwaardelijk wordt voldaan. Slechts één ontbindende voorwaarde is toegestaan. Mr. Maria Monteiro gaat in op de praktische uitwerking hiervan.
Voor de sinds 1 januari 2017 geldende verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning geldt dat alleen een schriftelijk vastgelegde ontbindende voorwaarde is toegestaan die bepaalt dat de schenking vervalt voor zover niet is voldaan aan de voorwaarden voor de eigenwoningvrijstelling.
‘De ontbindende voorwaarde heeft geen terugwerkende kracht, maar wel goederenrechtelijke werking’, aldus mr. Maria Monteiro. Als de ontbindende voorwaarde in vervulling gaat, keert het geschonken bedrag met ingang van dat moment van rechtswege terug in het vermogen van de schenker. ‘Dit betekent dat de schenker en begiftigde zich daar in fiscalibus naar dienen te gedragen. Ten eerste dient de begiftigde hiervan mededeling te doen aan de inspecteur, uiterlijk op 31 mei van het derde kalenderjaar volgend op het kalenderjaar waarvoor een beroep op de verhoogde vrijstelling is gedaan. Aan een mededeling sec heeft een inspecteur niets. Hierbij dient tevens te worden aangegeven op welke wijze de reeds verrichte prestatie ongedaan wordt gemaakt en/of onder welke condities de schadevergoeding wordt vastgesteld. Daarnaast dienen de aangiften inkomstenbelasting conform de goederenrechtelijke, economische gerechtigdheid te worden ingevuld. Stelt de schenker geen prijs op ongedaanmaking van de reeds verrichte prestatie en/of een schadevergoeding? Dan zal de ontstane situatie juridisch kunnen worden gekwalificeerd als een nieuwe (ditmaal belaste) schenking.’
In ‘De 100K-vrijstelling en ontbindende voorwaarde in theorie en praktijk’ van mr. Maria Monteiro zoals onlangs verschenen in het Vakblad Estate Planning kunt u meer lezen over aandachtspunten ten aanzien van de ontbindende voorwaarde bij de eigenwoningschenking.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Wet: artikel 33 onder 5 en 33a lid 1 SW en artikel 5 URSE
Geef een reactie