In tegenstelling tot wat de Belastingdienst vaak denkt, kan een gevolmachtigde een schenking ten behoeve van zijn eigen woning regelen. Prof.mr.dr. Bernard Schols legt dit uit in een artikel dat u hieronder kosteloos kunt downloaden.
Schols begint met een citaat van artikel 68 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek (verbod op ‘Selbsteintritt’):
‘Tenzij anders is bepaald, kan een gevolmachtigde slechts dan als wederpartij van de volmachtgever optreden, wanneer de inhoud van de te verrichten rechtshandeling zo nauwkeurig vaststaat, dat strijd tussen beider belangen uitgesloten is.’
De inspecteur komt daardoor vaak tot de conclusie dat een schenking van een volmachtgever aan de gevolmachtigde nietig is, als de gevolmachtigde zelf de hand heeft gehad in deze schenking. Hij meent dan dat de schenking terugvalt in de nalatenschap. Maar vaak zal dat niet het geval zijn, stelt Schols. Als sprake is van een algemene volmacht, zal de schenking aan de gevolmachtigde alleen nietig zijn als de volmacht het doen van zo’n schenking ondubbelzinnig uitsluit. Daarnaast is het nog mogelijk dat de volmachtgever de schenking achteraf bekrachtigt. Het verbod op ‘Selbsteintritt’ is van aanvullend recht. De rechter ziet niet in waarom zo’n verbod alleen vooraf is uit te sluiten (Rechtbank Den Haag 24 augustus 2017, ECLI:2017:10085). In de praktijk kan een gevolmachtigde dus wel degelijk een volmacht gebruiken om zichzelf belastingvrij ongeveer een ton te schenken die hij aan zijn eigen woning kan besteden. Of in de woorden van Schols: een selfie van een jubelton.
Wet: art. 3:62, eerste lid, 3:68 en 3.69 BW
Gratis download
Lees meer over de ontwikkelingen rond eigenwoningschenking in het artikel van prof.mr.dr. Schols uit het Vakblad Estate Planning.
Geef een reactie