Bijstandsgerechtigden mogen tot € 1200 jaarlijks aan giften ontvangen zonder dat hun uitkering in gevaar komt. Dat schrijft minister Schouten in een Kamerbrief met de stand van zaken rondom de Participatiewet in balans.
Deze giftenvrijlating houdt in dat giften tot dit bedrag op jaarbasis geen bijstandsrechtelijke gevolgen hebben. Giften – voor zover het bedrag op jaarbasis niet wordt overstegen – hoeven dan ook niet gemeld te worden. Ze vallen niet onder de inlichtingenplicht. In de nadere uitwerking van deze maatregel wordt nog bezien hoe voorkomen kan worden dat deze maatregel een bovenmatig beroep doet op het doenvermogen van de bijstandsgerechtigde, omdat hij in beginsel wordt geacht zelf bij te houden hoeveel giften hij op jaarbasis ontvangt. Belangrijk daarbij is ook dat duidelijk wordt gedefinieerd wat giften zijn en dat met die definitie aangesloten wordt bij de belevingswereld van de bijstandsgerechtigde. In de huidige Participatiewet worden giften in het kader van de middelentoets (inkomen en vermogen) beoordeeld. Hierdoor geldt voor ondersteuning als boodschappen en andere als ‘giften’ ervaren ontvangsten in natura een ander beoordelingskader. De beoogde vrijlating geldt voor zowel financiële giften als giften in natura. Als het totaal aan giften boven het wettelijke bedrag uitkomt, moet het wel gemeld worden. Op basis van maatwerk kan dan worden bezien of deze hogere gift nog verantwoord is met het oog op bijstandsverlening.
Inkomsten uit arbeid
Verder wil de minister het ook makkelijker maken voor bijstandsgerechtigden om aan het werk te gaan door het verruimen van de bijstandsgrenzen, een bufferbudget, het automatisch verrekenen van inkomsten uit arbeid, het gelijktrekken van de inlichtingenplicht van gemeente en SVB, het vereenvoudigen van het verrekenen van vakantiegeld en het versoepelen van de aanvraagprocedure. Ook mogen bijstandsgerechtigden voortaan zonder toestemming mantelzorg geven. Ook mag de mantelzorger tijdelijk bij bijvoorbeeld een ziek familielid gaan inwonen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de bijstand.
Geef een reactie