GroenLinks-PvdA en SP pleiten voor het voortbestaan van de tijdelijke regeling waarmee mensen met een zwaar beroep vervroegd met pensioen kunnen.
De regeling (RVU) voorziet in een belastingvrijstelling voor werkgevers om de uitkering voor vervroegd pensioen te betalen. GroenLinks-PvdA en SP hebben een voorstel ingediend om die belastingvrijstelling voort te zetten en te verruimen.
De RVU eindigt volgend jaar en heeft nog geen opvolger. Het aanzienlijke verschil in levensverwachting tussen mensen met en zonder zwaar beroep onderstreept volgens de indieners de noodzaak hiervan. Het bieden van een passende vroegpensioenregeling is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van sociale partners. Wat voor welke groep passend is dient bij voorkeur in decentraal overleg tussen werkgevers en werknemers bepaald te worden, aangezien uit eerdere pogingen is gebleken dat het bijzonder ingewikkeld is om van bovenaf te bepalen wat als een zwaar beroep geldt. De indieners zijn daarom van mening dat werkgevers en werknemers de ruimte moeten krijgen om afspraken te maken over een regeling voor vervroegde uittreding, zonder dat regels vanuit de overheid dit belemmeren.
RVU-boete
Om die reden stelt dit amendement uitkeringen ter hoogte van maximaal € 5500 per maand vrij van de RVU-boete, waardoor deze boete alleen nog van toepassing is op excessieve uitkeringen. De maximale duur van de uitkering blijft 36 maanden. Wie er voor de uitkering in aanmerking komen en wat de hoogte en duur worden bepalen sociale partners samen, met inachtneming van bovengenoemde maxima. Door de vrijstelling permanent in plaats van tijdelijk te maken kan aan werkgevers en werknemers zekerheid worden geboden en kan voorkomen worden dat zij steeds opnieuw moeten onderhandelen.
De toekomst van deze regeling is onzeker, maar diverse coalitiepartijen willen dat deze wordt voortgezet na 2025, afhankelijk van de beschikbare financiële middelen en in overleg met andere maatregelen. Of het kabinet hier geld voor gaat uittrekken moet de komende weken blijken. De huidige regeling kost ongeveer € 70 miljoen per jaar.
Minister van Hijum laat weten niet afwijzend te staan tegenover de wens van oppositiepartijen om de regeling te verlengen waardoor mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken.
Bron: NOS, 22 augustus 2024 en amendement over een verruiming van de RVU-drempelvrijstelling, 21 augustus 2024
Geef een reactie