ASML-topman Peter Wennink maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. Van een vertrek uit Nederland is voorlopig geen sprake, maar als het bedrijf niet in Nederland kan groeien, ‘dan kan het ergens anders’, aldus Wennink.
Hij wijst onder andere op de versobering van de 30%-regeling. ‘Daar is mijns inziens onvoldoende over nagedacht, met zeer nadelige gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Niet alleen voor ASML.’ Het is de vraag of de Tweede Kamer bereid is de recente maatregelen terug te draaien. Het versoberen van de expatregeling was een voorstel van Pieter Omtzigt. NSC is niet van plan de versobering terug te draaien zegt een woordvoerder in het FD. Ook de PVV stemde voor de versobering.
In Den Haag is inmiddels een speciale operatie opgezet, genaamd Beethoven, om ASML binnen de grenzen te houden. Onlangs bezocht een deel van het kabinet het bedrijf in Veldhoven en er zijn gesprekken met premier Rutte en het kabinet.
De vrees is niet zozeer dat ASML volledig naar het buitenland zal verhuizen, maar wel dat het bedrijf ervoor kiest om investeringen vooral in het buitenland te doen. Met als gevolg dat Nederland steeds minder relevant wordt voor ASML en vertrek wel een reële optie wordt. Bronnen benadrukken tegenover de NOS dat het niet alleen om ASML gaat. Meer techbedrijven worstelen met dezelfde problematiek. Het gaat om het aantrekken van voldoende talent, het woningtekort, het al dan niet Engels praten op universiteiten, ruimte op het stroomnet en voldoende infrastructuur in de regio.
Minister Adriaansens reageerde bij BNR: Het is ‘niet meer vanzelfsprekend’ dat Nederland een goed vestigingsklimaat heeft. ‘Daar moeten we iedere dag weer voor strijden’.
Bron: NOS, 6 maart 2024
Geef een reactie