De brancheorganisatie van goede doelen, VFI, roept het nieuwe kabinet op om het nemen van extra fiscale maatregelen die het geefgedrag stimuleren. Volgens de brancheorganisatie zijn de extra maatregelen nodig omdat de bestedingen van goede doelen onder druk staan en er sprake is van hogere kosten door de BTW-verhoging. De VFI stelt onder andere voor om de notariële akte voor donateurs af te schaffen.
Aanleiding voor de oproep is de publicatie van het Goede Doelen Rapport 2012. Uit dit rapport blijkt dat goede doelen vorig jaar weliswaar meer geld ontvingen uit giften en donaties (+3,4%), maar dat hun totale inkomsten zijn gedaald (-4,2%). Dit komt onder meer door teruglopende overheidssubsidies. Goede doelen hebben hierdoor in 2011 totaal 0,7% minder aan hun doel besteed dan in 2010. Daarbij krijgen goede doelen per 1 oktober te maken met hogere lasten door de BTW-verhoging, waardoor ze ongeveer 15 à 20 miljoen euro per jaar extra moeten afdragen. VFI denkt daarbij o.a. aan afschaffing van de drempel van 1 procent en verhoging van het plafond voor giftenaftrek. Ook het plafond voor giftenaftrek van 100.000 euro in de vennootschapsbelasting zou kunnen worden verhoogd, zodat bedrijven ruimhartiger kunnen doneren aan goede doelen.
Notariële akte voor donateurs
Ook ziet de brancheorganisatie graag de verplichting om periodieke giften vast te leggen via een notaris om in aanmerking te komen voor aftrek verdwijnen. Dit leidt volgens de VFI tot minder administratieve lasten voor donateurs. In een reactie wijst de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) erop dat het laten vervallen van de notariële akte-eis leidt tot rechtsonzekerheid en kan leiden tot misbruik. Ook heeft de KNB gewezen op het feit dat deze eis in 1984 is ingevoerd om fraude bij de periodieke giftenaftrek in de inkomstenbelasting te voorkomen. De KNB heeft opgemerkt dat voor veel notarissen het verzorgen van periodiekegiftenakten een invulling van hun maatschappelijke betrokkenheid betekent en dat zij hiervoor een laag bedrag of zelfs niets in rekening brengen. Verder heeft de KNB aangegeven dat een notariële akte, anders dan een onderhandse schenkingsovereenkomst, met veel waarborgen is omkleed. Zo staat met zekerheid vast dat de schenking heeft plaatsgevonden en wanneer. Daarnaast zorgt de notaris voor begeleiding en controle. Hierbij spelen aspecten van voorlichting, advies, wils- en toestemmingscontrole een rol. De staatssecretaris heeft aangegeven met de KNB van mening te zijn dat dit belangrijke elementen zijn bij de totstandkoming van een periodieke gift en dat er bij onderhandse akten meer risico’s zijn, zowel voor de schenker, de ontvanger als voor de Belastingdienst. Zijn onderzoek naar de mogelijkheden van een onderhandse schenkingsovereenkomst is nog niet afgerond.
Voorstellen VFI in het kort
- Afschaffing van de 1%-drempel in de giftenaftrek. Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van de giftenaftrek. Dit stimuleert de bereidheid tot geven aan goede doelen.
- Verhoging van het plafond van 10% in de giftenaftrek, waardoor donateurs worden gestimuleerd om meer te geven.
- Verhoging van het plafond voor giftenaftrek van 100.000 euro in de vennootschapsbelasting, zodat ook bedrijven ruimhartiger kunnen doneren aan goede doelen.
- Ruimere aftrekmogelijkheden voor periodieke giften (jaarlijkse giften die voor een periode van minimaal vijf jaar worden vastgelegd) door de toepassing van de zogenoemde multiplier. Dit betekent dat iemand die een jaarlijkse gift voor vijf jaar vastlegt, een aftrek krijgt van 150%.
- Afschaffing van de verplichte notariële akte bij periodieke giften. Deze notariële akte zorgt voor extra kosten en administratieve lasten bij goede doelen en bij donateurs. Voor donateurs kan het een drempel vormen om een periodieke gift te doen. In plaats van een notariële akte kan de Belastingdienst een standaardformulier op de website plaatsen dat donateurs kunnen downloaden.
Lees hier meer over het goede doelen rapport 2012
Lees hier de volledige reactie van de KNB
Meer informatie: Persbericht VFI: Extra fiscale maatregelen nodig om geven aan Goede Doelen te stimuleren
Geef een reactie