De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft antwoord gegeven op vragen over de problemen voor buitenlandse werkgevers om verzuimverzekeringen te sluiten. Ook gaat hij in op de mogelijke verslechtering van een Nederlandse werknemer bij grensoverschrijdend werken.
Buitenlandse werkgevers hebben soms problemen bij het afsluiten van een verzuimverzekering voor hun doorbetalingsverplichting bij ziekte van werknemers in Nederland. Een aantal verzekeringsmaatschappijen weigert buitenlandse werkgevers te verzekeren. Is dit niet in strijd met de Europese vrijheid van vestiging of vrijheid van dienstverlening? De minister antwoordt dat de Nederlandse overheid geen onderdeel is van de private verhouding tussen de verzekeraar en de buitenlandse werkgever. De verzuimverzekering is bovendien niet gebaseerd of vormgegeven volgens Nederlandse wet- en regelgeving. Er is dus geen sprake van wet- en regelgeving in strijd met de Europese vrijheden. Het gaat hier om en civiele kwestie op een private markt.
Ook gaat Koolmees in op de situatie van de alleenstaande moeder die in Duitsland gaat werken en daardoor niet langer recht heeft op Nederlandse kinderbijslag en kindgebonden budget. Hij geeft toe dat grensoverschrijdend werken gevolgen heeft voor gezinsbijlagen. Deze gevolgen kunnen zowel positief als negatief zijn. Het kan bijvoorbeeld uitmaken of deze persoon nog een toeslagpartner heeft, die in Nederland woont. Koolmees vindt verder dat de gevolgen van een overgang van het Nederlandse naar bijvoorbeeld het Duitse socialezekerheidsstelsel in haar geheel moeten worden bezien. Als een alleenstaande moeder onder het Duitse socialezekerheidsrecht valt, zullen niet alleen de gezinsbijdragen volgens het Duitse stelsel uitbetaald worden, maar zal zij ook recht hebben op de overige uitkeringen en rechten op basis van het Duitse stelsel.
Geef een reactie