Nederland kent een bloeiende superjachtenindustrie, goed voor een jaarlijkse omzet van € 1,5 miljard. Maar geen enkel superjacht staat hier geregistreerd. Superjachten staan doorgaans via ondoorzichtige bedrijfsconstructies geregistreerd in belastingvriendelijke oorden zoals de Kaaimaneilanden en Malta meldt onderzoeksplatform Follow The Money.
Over wat precies een jacht of een superjacht is, bestaat echter geen vaststaande definitie. Europese opsporingsdiensten speuren al sinds 2011 naar belastingontduiking- en witwasconstructies rond jachten. De FIOD noemt de handel in superjachten fraudegevoelig en wil dat bedrijven hun verkopen melden als ongebruikelijke transacties. Maar daar hebben veel bedrijven in deze sector weinig trek in. Het is niet makkelijk om te achterhalen wie de eigenaar van een jacht is. Er is geen officieel centraal register en de meeste eigenaren houden zich schuil achter offshore vennootschappen die worden beheerd door trustkantoren. Transparantie is de reden dat superrijken hun schip wel laten bouwen in Nederland, maar hier niet registreren ondanks het ‘fiscaalvriendelijke’ klimaat. Low tax– of zero tax-jurisdicties zijn het populairst. Die landen verdienen dan wel niets aan belastinginkomsten, maar wel nog iets aan die scheepsregistraties. Malta is populair binnen de EU voor scheepsregistraties omdat het specifieke wetten rond de btw kent die het erg aantrekkelijk maken een jacht daar te registreren, in samenhang met een Maltese vennootschap.
Bron: Follow The Money, 20 oktober 2021
Online cursus MDR/DAC6 casuïstiek
Sinds 1 januari 2021 moeten intermediairs en/of belastingplichtigen op grond van de Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR)/DAC6 potentieel agressieve grensoverschrijdende fiscale constructies melden in het online portaal van de Belastingdienst. Dit zijn fiscale constructies met als doel belasting te ontwijken, waarbij inwoners van verschillende landen zijn betrokken. De eerste meldingen zijn inmiddels gedaan maar in de praktijk leven nog veel vragen. Tijdens deze online cursus zoomt specialist drs. Mark Nieuweboer aan de hand van casuïstiek in op de eerste praktijkervaringen met de rapportageplicht.
Geef een reactie