Zeven dagen voor het einde van de transitiefase is er dan toch een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
Met name de onderhandelingen over de visserij waren zwaar. ‘Het leek wel alsof er over iedere makreel onderhandeld moest worden’, aldus een van de diplomaten.
– Als de Britten staatssteun geven aan bedrijven, moet de EU dat kunnen controleren.
– De Britten blijven meedoen aan de klimaatafspraken van het Klimaatverdrag.
– Bij verschillen van mening tussen het VK en de EU oordeelt een speciaal arbitragehof wie er gelijk heeft.
– Over de vis is een overgangsperiode afgesproken van 5,5 jaar. De vissers krijgen dus ruim de tijd om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden. In 2026 zal opnieuw onderhandeld worden. De EU krijgt de mogelijkheid om maatregelen te nemen als de Britten op dat moment onredelijk veel vis opeisen.
– In het handelsakkoord is geen sprake van quota of tarieven, zoals wel het geval is bij veel andere landen waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft.
‘Geen Erasmus-uitwisselingen meer’
Er zullen douaneformaliteiten zijn. Er komen controles op voeding, dieren en planten. En er is geen vrij verkeer meer van personen. De Britten willen niet meer deelnemen aan het Erasmus-programma. Via dat programma kunnen studenten binnen de Europese Unie op uitwisseling in een ander land, zonder dat ze daar collegegeld hoeven te betalen. Hierdoor zal het voor de meeste Nederlandse studenten een stuk duurder worden om in het VK te studeren.
VNO-NCW
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat er na lang onderhandelen eindelijk een handelsakkoord is gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. ‘Met deze overeenkomst is in ieder geval een deel van de uittredingsproblematiek ondervangen. Maar desondanks zullen de gevolgen van de Brexit vanaf januari direct voelbaar zijn voor ondernemers. Maar de gevolgen van een no-deal zouden veel groter zijn dan met een deal. Daarom is het goed dat er toch een akkoord is. De exacte inhoud en omvang van de deal moeten we de komende dagen bestuderen om de effecten voor Nederlandse ondernemers in kaart te brengen’, aldus de ondernemingsorganisaties.
Bron: NOS, 24 december 2020
Geef een reactie