De Belastingdienst heeft de handreiking ‘Betalingsregeling in verband met corona’ ontwikkeld.
Tijdens de coronaperiode konden ondernemers die moeite hadden aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, vanaf 2020 tot 1 april 2022 gebruikmaken van het bijzonder belastinguitstel. Ongeveer 400.000 ondernemers hebben hiervan gebruik gemaakt. Op 1 oktober 2022 startte voor 266.000 ondernemers de betalingsregeling om hun coronabelastingschuld af te lossen in 60-maandelijkse termijnen.
Tot 1 april 2024 zelfde uitkeringspercentage
Tot 1 april 2024 neemt de Belastingdienst genoegen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage als de concurrente crediteuren wordt geboden. Het advies is om nog vóór die datum met de schuldeisers in gesprek te gaan over een saneringsakkoord. De kans is dan groter dat alle schuldeisers hieraan willen meewerken omdat zij dan meer ontvangen. Het verzoek moet uiterlijk 31 maart 2024 zijn ingediend. Dit mag ook een pro forma verzoek zijn. Het afzien van het dubbele percentage geldt alleen voor ondernemingen die na sanering worden voortgezet.
Meer informatie over het Bijzonder uitstel is te vinden op de internetsite Overzicht bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis van de Belastingdienst.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 16 januari 2024
Online cursus Staken van de onderneming: (turbo)liquidatie, WHOA liquidatie akkoord
In welke situatie dient de gewone liquidatieprocedure gevolgd te worden, wanneer de turboliquidatie procedure en wanneer een faillissement. En hoe kan een WHOA liquidatie akkoord helpen om een faillissement te voorkomen en de rechtspersoon netjes te liquideren. De turboliquidatie lijkt een aantrekkelijke ontbindingsmogelijkheid, maar is niet risicoloos. In dat kader wordt stilgestaan bij de positie van de onbetaald gebleven schuldeisers na (turbo)liquidatie, alsmede de positie van het bestuur en de aansprakelijkheidsrisico’s.
Geef een reactie