Als een bedrijf een werknemer een stamrecht toekent ter vervanging van gederfd of te derven loon, is het vaak onduidelijk of deze aanspraak onder de omkeerregel valt of niet. Het Centrale Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft daarom een nieuwe Handreiking gepubliceerd met uitleg over deze problematiek.
Onder voorwaarden vallen aanspraken op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon onder de omkeerregel. Het gevolg is dat de aanspraken niet belast zijn, maar de uitkeringen wel. In de praktijk komt het voor dat werkgevers werknemers bij hun ontslag een stamrecht toekennen als vergoeding van inkomensschade en pensioenschade. Het Centrale Aanspreekpunt noemt in zijn Handreiking de voorwaarden waaronder een stamrecht kwalificeert als een aanspraak op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon. Als een werknemer is ontslagen uit een dienstbetrekking voor onbepaalde tijd, moet het stamrecht dienen als compensatie van het te derven loon dat de werknemer zou hebben genoten bij een normale voortzetting van de dienstbetrekking tot aan de overeengekomen pensioendatum. Bij de bepaling van de hoogte van het stamrecht moet de werkgever subjectieve factoren aan de zijde van de werknemer buiten beschouwing laten. Het wel of niet hebben van een andere bron van inkomen is dus niet van belang. Een ander belangrijk punt is dat een stamrecht voor te derven loon geen schadevergoeding mag bevatten voor looncomponenten die op grond van de arbeidsovereenkomst al zijn inverdiend, bijvoorbeeld vakantiegeld en tantièmes. Het Centraal Aanspreekpunt benadrukt dat werkgevers geen onbelast stamrecht kunnen toekennen voor te derven loon zolang de dienstbetrekking nog loopt.
Begrip ‘gederfd loon’
De Handreiking licht ook het begrip ‘gederfd loon’ toe. Een stamrecht kan pas dienen als vervanging van gederfd loon als de werknemer rechtens aanspraak heeft gehad op het loon dat hij nu mist, en dat wordt vervangen door het stamrecht. Het is onvoldoende als de werknemer het loon onder normale omstandigheden zou hebben genoten. Een stamrecht mag geen schadevergoeding vormen voor loon dat de werknemer alleen in redelijkheid mocht verwachten. Er mag evenmin sprake zijn van een achteraf vastgestelde extra beloning, zelfs als deze beloning redelijk is.
Wet: artikel 11, eerste lid onderdeel g LB 1964
Meer informatie: Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst, Handreiking Gederfd of te derven loon, versie 8 mei 2012
Geef een reactie