Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst heeft op 13 oktober 2017 een handreiking gepubliceerd over de uitwerking van het omzetten van een pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting (ODV) en overlijden.
Allereerst gaat het CAP in op het belang van de voorwaarden dat na overlijden de resterende termijnen uit de ODV moeten toekomen aan de erfgenamen/natuurlijke personen. Indien namelijk bij overlijden van de dga de resterende termijnen uit de ODV niet toekomen aan de erfgenamen/natuurlijke personen, is sprake van een onzuivere afwikkeling van de ODV. Dit betekent dat de ODV-aanspraak direct en volledig in de loonheffing wordt betrokken, verhoogd met 20% revisierente. Bovendien geldt dan ook niet langer de vrijstelling voor de erfbelasting.
Wat betekenen de voorwaarden dat na overlijden de termijnen moeten toekomen aan de erfgenamen/natuurlijke personen als de wettelijke verdeling van toepassing is? Wat gebeurt er bij overlijden van de dga die in gemeenschap van goederen gehuwd was? Op deze en andere voor de praktijk belangrijke vragen, geeft het CAP haar zienswijze.
Volgens het CAP is het huwelijksgoederenregime ook van belang. Bij een algehele gemeenschap van goederen behoort de ODV-aanspraak tot de huwelijksgemeenschap. De aard van de ODV-aanspraak brengt met zich mee dat deze alleen aan de dga kan worden toegedeeld. Daarom moet de helft van de waarde van de ODV-aanspraak verrekend worden. Bij koude uitsluiting zonder finaal verrekenbeding valt de gehele ODV-aanspraak in de nalatenschap.
Bij overlijden van een gehuwde dga die een echtgenoot en kinderen nalaat, geldt het volgende. De echtgenoot krijgt van rechtswege de volledige aanspraak uit ODV toegedeeld. Hoewel daardoor niet elke erfgenaam naar evenredigheid gerechtigd is tot elke termijn, is dat geen probleem. De nalatenschap van de dga waaronder dus ook de uitkeringen uit de ODV komen toe aan de erfgenamen/natuurlijke personen van de dga. Ook geldt dan de vrijstelling voor de erfbelasting, waarbij voor de partner nog wel de imputatie op de partnervrijstelling moet plaatsvinden.
Bij overlijden van de echtgenoot van een in gemeenschap van goederen gehuwde dga, geldt dat de helft van de waarde van de ODV-aanspraak in de nalatenschap valt van die echtgenoot. Deze helft moet worden verrekend. Aan de dga blijven de uitkeringen uit de ODV toekomen.
Op woensdag 15 november organiseert Sdu Licent Academy een verdiepingscursus Oudedagsvoorziening bij afwikkeling PEB. > Meer info en aanmelden
Meer informatie: Tekst Handreiking ODV-aanspraken en overlijden CAP 13-10-2017
Geef een reactie