Rechters leden aan juridische tunnelvisie in de toeslagzaken. Dat blijkt uit een zeer kritisch rapport van de beroepsgroep zelf over de affaire. Dat schrijft het AD, dat een onderzoeksrapport van de beroepsgroep in handen heeft.
Een commissie van rechters bekeek alle bijna 17.000 toeslagzaken die tussen 2010 en 2019 bij bestuursrechters binnenkwamen. De conclusie is dat de meeste rechters de aanpak van de Belastingdienst blind volgden terwijl ze zich daar niet prettig bij voelden.
Zo volgde een meerderheid van de rechters de ‘alles of niets’-uitleg van de regels door de Raad van State, staat volgens het AD in het rapport Recht vinden bij de Rechtbank. Ouders moesten soms tienduizenden euro’s terugbetalen terwijl ze slechts een klein bedrag verschuldigd waren. In slechts 23,2 % van de zaken werden ouders uiteindelijk echt in het gelijk gesteld. Alleen de rechtbank Rotterdam is een tijd lang bewust tegen de jurisprudentie van de Raad van State ingegaan. Gedupeerde ouders haalden vervolgens in hoger beroep alsnog bakzeil.
Geen zicht op gevolgen voor burger
Doordat de Belastingdienst zijn besluiten bovendien vaak in talloze deelbesluiten opknipte, hadden rechters bij de meeste rechtbanken ’geen zicht op de gevolgen voor individuele burgers’. Wat ook niet meehielp is dat veel ouders zonder advocaat of rechtsbijstand procedeerden. De onderzoekers schrijven dat rechters zich meer moeten inleven in de burger en meer op hun eigen rechtsgevoel af gaan. Ook moeten rechtbanken beter met elkaar communiceren.
De Raad voor de Rechtspraak wil tot het rapport officieel verschijnt niet inhoudelijk reageren.
Bron: AD, 8 oktober 2021
Geef een reactie