De Staatssecretaris ziet maar geen problemen, zegt hij, maar loonheffingenspecialist mr. Dick van Suijlekom zelf raakte tijdens de PE-Pitstop DBA niet uitgepraat over de risico’s die de Wet DBA voor opdrachtgevers introduceert.
Naheffing over een periode voor 1 mei 2016 is een van de grote risico’s die opdrachtgevers lopen. Veel bedrijven hebben hun VAR administratie namelijk helemaal niet op orde, zegt Dick van Suijlekom. Bedrijven vroegen hun opdrachtnemers veelal alleen bij de eerste opdracht een VAR en lieten dat verder na. Aan een VAR uit zeg 2012 hebben zij echter helemaal niets, als de fiscus bij een controle in het kader van de wet DBA stelt dat de relatie met een opdrachtnemer toch een dienstbetrekking is en was. Vaak heeft een opdrachtnemer een VAR liggen die wel nog op 1 mei 2016 geldig was. Uit 2014, 2015 of 2016 bijvoorbeeld. Laat uw klanten daarnaar vragen, zegt Dick van Suijlekom dan ook. Jammer genoeg beperkt die VAR wel alleen de fiscale risico’s maar niet de civiele. Let dus ook op de risico’s voor loondoorbetaling bij ziekte, inleners- of ketenaansprakelijkheid, problemen met pensioenfondsen en dergelijke!
Meer weten over de gevolgen van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA)? Kom dit najaar naar de 3 uur durende PE-Pitstop van mr. Dick van Suijlekom.
Geef een reactie