De herverzekering van leverancierskredieten wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. Dit schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer.
Door de coronacrisis dreigde voor veel bedrijven de kredietverlening op te drogen. Om te voorkomen dat hierdoor grote economische schade zou ontstaan heeft het kabinet in april 2020 besloten om deze kredieten te herverzekeren. De voorwaarden voor de herverzekering zijn op een beperkt aantal punten gewijzigd ten opzichte van de herverzekering voor 2020. De belangrijkste veranderingen hebben te maken met de verdeling van inkomsten, kosten en risico’s. In 2020 kwamen alle premies ten goede aan de Staat, kregen de verzekeraars hun volledige operationele kosten vergoed en droegen de verzekeraars een eigen risico van 10% over de eerste € 1 miljard aan schade voor de Staat.
Voor verlenging van de eerste zes maanden van 2021 zullen alle inkomsten en kosten inclusief schades verdeeld worden tussen Staat en de verzekeraars in een verhouding van 90%-10%, in lijn met het eigen risico van verzekeraars. Dit betekent dus voor de verzekeraars dat ze een deel van de premie mogen houden. In ruil daarvoor moeten ze ook een deel van de operationele kosten dragen en geldt dat er geen maximum meer is aan het eigen risico dat ze dragen.
Geen bonussen
Voor de eerste zes maanden van 2021 geldt dat de verzekeraars waarmee een overeenkomst is gesloten geen bonussen aan de bestuurders of dividenden mogen uitkeren voor de Nederlandse activiteiten.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 3 februari 2021
Geef een reactie