In een brief aan de Tweede Kamer staat de voortgang vermeld die het Inclusieve Framework heeft gemaakt met betrekking tot een herziening van het internationale belastingsysteem.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft het Inclusive Framework (IF) georganiseerd. In het IF is de afgelopen jaren intensief gewerkt aan de herziening van het internationale belastingsysteem. De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst licht de Tweede Kamer in over enkele belangrijke mijlpalen die in dit kader zijn behaald tijdens de IF-vergadering in juli 2023. De agenda van deze vergadering heeft de volgende onderwerpen bevat:
- Multilateraal verdrag voor Bedrag A van Pijler 1
- bedrag B van Pijler 1; en
- subject to Tax Rule (STTR) van Pijler 2.
Bedrag A van Pijler 1
De landen in het IF hebben een multilateraal verdrag voor Bedrag A onderhandeld en opgesteld. Het verdrag bevat alle elementen die het nieuwe systeem moeten laten werken. Het verdrag is inhoudelijk en tekstueel zo goed als afgerond. Tijdens de IF-vergadering bleek echter dat een aantal landen nog niet kon instemmen met enkele specifieke onderwerpen. Momenteel is men bezig deze resterende discussiepunten te beslechten. Daarnaast mogen landen geen digitale dienstenbelastingen of vergelijkbare andere belastingen mogen heffen. Na inwerkingtreding van Bedrag A is dat geregeld via het multilaterale verdrag. Tot eind 2024 geldt de afspraak dat landen hun bestaande nationale digitale dienstenbelastingen opschorten en geen nieuwe belastingen introduceren. Deze afspraak is nog een jaar te verlengen tot eind 2025, mits eind 2024 blijkt dat er voldoende voortgang is geboekt richting de inwerkingtreding.
Bedrag B van Pijler 2
Tijdens de IF-vergadering was nog geen consensus over alle aspecten van de vormgeving van Bedrag B. Daarom is besloten om eerst verder te werken aan een aantal onderwerpen en hiervoor ook input te verkrijgen via een publieke consultatie. Dit betreft onder andere de afbakening van de activiteiten die onder Bedrag B vallen en de hoogte van de beloning voor deze activiteiten. Maar ook het al dan niet meenemen van digitale goederen en specifieke aanpassingen voor landen binnen bepaalde geografische markten zijn onderwerpen die aandacht behoeven.
STTR van Pijler 2
Tijdens de IF-vergadering zijn in de eerste plaats modelbepalingen vastgesteld om de STTR via bilaterale onderhandelingen te implementeren. Daarnaast heeft de IF-vergadering de tekst vastgesteld van een multilateraal verdrag inclusief toelichting daarop om de STTR op een efficiënte wijze te implementeren zonder dat hiervoor bilaterale onderhandelingen nodig zijn. Dit verdrag staat ook bekend onder de naam STTR multilateraal instrument (STTR MLI). Landen binnen het IF hebben toegezegd om op verzoek van ontwikkelingslanden de STTR te laten doorwerken in hun belastingverdragen met deze landen als blijkt dat zij de betreffende betalingen onderwerpen aan een laag belastingtarief. Deze doorwerking van de STTR in belastingverdragen is te realiseren via een bilaterale verdragsaanpassing of via het STTR MLI. Het STTR MLI is vanaf 2 oktober 2023 te ondertekenen.
Bron: Ministerie van Financiën 4 september 2023, nr. 2023-0000187366
Geef een reactie