Terwijl de verkoop van nieuwe appartementen aan particulieren een btw-belaste prestatie is, vormt de verhuur van een nieuw appartement in beginsel een vrijgestelde dienst. Voor het hotel en pensionverblijf geldt een uitzondering. Maar dan mag de huur niet te lang duren.
Een bv die onroerende zaken ontwikkelde, had een aantal appartementen gekocht. Omdat het ging om nieuwe appartementen, kreeg zij btw in rekening gebracht. Zij trok deze btw af, omdat ze de nieuwe appartementen wilde verkopen aan particulieren of beleggers. Als gevolg van een tegenvallende vastgoedmarkt bleven vele appartementen leegstaan. De bv besloot daarop de leegstaande appartementen te verhuren. Zij kreeg daarvoor een vergunning van de gemeente. De bv vroeg de Belastingdienst of deze verhuur kwalificeerde als btw-belaste verhuur in het kader van het hotel- of pensionbedrijf.
Voorwaarden hotel/pensionbedrijf
De inspecteur stelde dat sprake kon zijn van verhuur in het kader van hotel- of pensioenbedrijf als de bv gemeubileerde kamers verhuurde. Daarnaast mocht de bv niet doen aan automatische verlenging en de maximale huurtermijn moest zes maanden zijn. Bovendien moesten de huurders de huurovereenkomsten aangaan vanwege vergelijkbare redenen als die van afnemers van hotel- en pensiondiensten. Ten slotte moest de bv enige diensten verlenen.
Te lange huurperioden
Naderhand blijkt de bv niet te voldoen aan deze voorwaarden. Een feitelijke huurperiode van langer dan zes maanden is eerder regel dan uitzondering. Het gemiddelde aantal maanden huur is achttien. Zowel de fiscus als Rechtbank Gelderland stelt vast dat de bv de appartementen voor een ander doel gebruikt dan waarvoor zij de btw heeft afgetrokken. Dit nieuwe doel betreft vrijgestelde prestaties. Daarom moet een herziening van de aftrek voorbelasting plaatsvinden. De Belastingdienst mag dus naheffen.
Wet: art. 11, eerste lid, onderdeel b sub 2° en 15, eerste lid, onderdeel a Wet OB 1968
Geef een reactie