Het kabinet lijkt op zoek naar een evenwichtige belastingdruk tussen de dga-ondernemer en de IB-ondernemer. ‘Als men echt meer evenwicht wil creëren is er nog veel werk aan de winkel, want appels kun je niet met peren vergelijken’ aldus drs. Ronald Kousen.
In de plannen van het nieuwe kabinet lijkt de dga-ondernemer niet te profiteren van de verlaging van het vennootschapsbelastingtarief en de afschaffing van de dividendbelasting, want naast deze maatregelen stijgt het IB-box 2-tarief gefaseerd van de huidige 25% naar 28,5% in 2021 aldus drs. Ronald Kousen. ‘De dga gaat de verhoging van het box 2-tarief voelen, maar hoe (on)evenwichtig is de verhoging van het box 2 tarief eigenlijk?’
Belastingdruk
‘De wetgever streeft een globaal evenwicht na qua belastingdruk bij de IB-ondernemer en dga-ondernemer.’ De vraag of het evenwicht wordt verstoord als het box 2-tarief niet zou wijzigen, is niet zo eenvoudig te beantwoorden volgens Kousen. ‘Het beeld dat naar mijn mening ontstaat, is dat het kabinet niet zozeer heeft gekeken naar het bestaande ‘evenwicht’ van de belastingdruk van de IB-ondernemer en dga-ondernemer, maar dat vooral het doel lijkt te zijn geweest om de belastingdruk voor de dga-ondernemer min of meer gelijk te houden en tot een status quo te komen. Daarvoor moest het box 2-tarief omhoog. Het bestaande ‘evenwicht’ – als je al van echt ‘evenwicht’ kunt spreken – wordt echter wel degelijk verstoord, en wel ten gunste van de IB-ondernemer.’
‘Vanuit de gedachte van een evenwichtige belastingdruk tussen de IB-ondernemer en dga-ondernemer kan ik voor winsten die gerealiseerd worden na de tariefsverlaging van de Vpb nog wel begrijpen dat het kabinet heeft besloten het box 2-tarief te verhogen. Voor winsten uit de jaren die daarvoor gereserveerd c.q. opgepot zijn, is dit echter een volstrekt ander verhaal. Als de verhoging van de box 2-tarieven ook voor deze winsten zou gaan gelden, neemt de belastingdruk over de voorgaande jaren dramatisch toe.’ Er zou volgens Kousen een overgangsregeling moeten komen die ervoor zorgt dat de bestaande winstreserves onderworpen blijven aan het huidige box 2-tarief van 25%, hetgeen niet heel gecompliceerd hoeft te zijn.
In ‘Verhoging van het box 2-tarief: kun je appels met peren vergelijken?’ dat binnenkort verschijnt in het Vakblad Familiezaken gaat drs. Ronald Kousen uitgebreid in op het evenwicht tussen dga-ondernemer en IB-ondernemer, maakt hij cijfermatige vergelijkingen en beschrijft hij met welke andere facetten men nog rekening moet houden.
Wilt u meer lezen maar bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een proefabonnement op het Vakblad FamilieZaken.
Geef een reactie