De Belastingdienst heeft een handreiking over opting-in gepubliceerd. Onder voorwaarden kan een werkgever met de opdrachtnemer een arbeidsrelatie aanmerken als fictieve dienstbetrekking. Dit is de regeling opting-in. De opdrachtnemer heet dan ‘pseudowerknemer’ .
Bij opting-in brengt de werkgever de arbeidsrelatie vrijwillig onder de loonbelasting/volksverzekeringen. De werkgever houdt dan loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) in. Opting-in geldt niet voor de werknemersverzekeringen.
Voorwaarden
Om te kiezen voor opting-in moet de opdrachtnemer voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Hij krijgt van de opdrachtgever een vergoeding voor de werkzaamheden.
- Hij is niet in echte of fictieve dienstbetrekking bij de opdrachtgever.
- Hij verricht de werkzaamheden niet als ondernemer.
Melden bij Belastingdienst
Als de werkgever en de pseudowerknemer de regeling willen toepassen, moeten zij dit doorgeven aan de Belastingdienst. Hiervoor is het formulier ‘Verklaring Loonheffingen Opting-in’ beschikbaar. Met dit formulier verklaart de werkgever en de pseudowerknemer dat zij samen kiezen voor opting-in. De regeling geldt alleen voor de werkzaamheden die de werkgever op het formulier vermeldt. Wie nog geen loonheffingennummer heeft, kan zich aanmelden als werkgever met het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelden Werkgever’. De werkgever ontvangt dan binnen 6 weken een loonheffingennummer van de Belastingdienst.
Gegevens pseudowerknemer
Voordat de pseudowerknemer bij de werkgever gaat werken, moet de werkgever voldoen aan de volgende verplichtingen:
- De identiteit van de pseudowerknemer vaststellen en een kopie van het identiteitsbewijs in de loonadministratie opnemen.
- De pseudowerknemer moet zijn gegevens aan de werkgever geven. Hiervoor kan hij het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ gebruiken.
- De gegevens voor de loonheffingen bewaart de werkgever ook bij de loonadministratie.De werknemer geeft deze gegevens door vóór de 1e werkdag. Of als de werkgever de werknemer op de 1e werkdag aanneemt, op de 1e werkdag vóór aanvang van de werkzaamheden.
In paragraaf 2.2 en 2.3 Handboek Loonheffingen staat hier meer over.
Gewone regels voor loonheffingen
Na de melding moet de werkgever loonheffingen inhouden en betalen, en gelden de gewone regels voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de werkgever de pseudowerknemer de mogelijkheid kan geven om deel te nemen aan een pensioenregeling. Ook mag de werkgever de werkkostenregeling gebruiken om onbelaste vergoedingen en/of verstrekkingen te geven. Op de beloning van de pseudowerknemer moet de werkgever de bijdrage Zvw inhouden. De pseudowerknemer is geen werknemer voor de werknemersverzekeringen, dus de werkgever is geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd.
Codes in de aangifte loonheffingen
Voor de pseudowerknemer gebruikt de werkgever in de aangifte de volgende codes:
- Code aard arbeidsverhouding = 79
- Code invloed verzekeringsplicht = niet invullen
- Code soort inkomstenverhouding = 15
- Verzekeringsindicaties = N
- Contractindicaties = N (er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst)
- Loon SV = 0
- Code Zorgverzekeringswet = M (met uitzondering van internationale SV-situaties)
Geen arbeidsrechtelijke gevolgen
De keuze voor opting-in heeft geen arbeidsrechtelijke gevolgen. Er ontstaat bijvoorbeeld geen ontslagbescherming.
Stopzetten opting -in
De werkgever kan op ieder moment stoppen met toepassen van opting-in. Dit geldt ook voor de werknemer. In beide gevallen moeten zij dit schriftelijk doorgeven aan de Belastingdienst.De werkgever kan niet met terugwerkende kracht voor opting-in kiezen.
Bron: Forum Salaris, 4 december 2020
Geef een reactie