Hof Arnhem-Leeuwarden constateert dat de fiscus een bv honderden naheffingsaanslagen heeft opgelegd omdat gegevens van de bv in de Fraude signaleringsvoorziening stonden. Daarom kent het hof de bv een hoge proceskostenvergoeding toe.
De problemen voor de bv en het echtpaar, dat haar aandelen hield, begonnen toen de fiscus naar aanleiding van een boekenonderzoek het standpunt innam dat zij hadden gefraudeerd. In de daaropvolgende jaren ontvingen de bv en haar aandeelhouders meer dan 400 blauwe belastingenveloppen. Zij moesten daardoor meer dan honderd bezwaarschriften indienen. Deze gebeurtenissen bezorgden het echtpaar fysieke en psychische stress. Een van de dga’s kreeg last van burn-out verschijnselen en psychische problemen en moest onder medische behandeling. Op 7 mei 2021 stuurde de Belastingdienst de aandeelhouders een brief. Hierin gaf de fiscus toe dat de gegevens van de aandeelhouders in de Fraude Signaleringsvoorziening (FSV) hadden gestaan. De bv en haar aandeelhouders menen dat deze opname in het FSV verklaart waarom de Belastingdienst hen maar niet wilde geloven.
Geloofwaardigheid fiscus in gedrang
In de beroepsprocedure tegen de opgelegde naheffingsaanslagen loonbelasting stelt de inspecteur dat de aanslagen waarschijnlijk wel kloppen. Maar het hof vraagt hem of de rechter de Belastingdienst nog wel kan geloven en vertrouwen. Het hof wijst daarbij erop dat de aanslagen zijn gebaseerd op het controlerapport. De vraag is nu wat er moet gebeuren als er twijfels zijn bij het controlerapport. Daarop zegt de inspecteur toe de naheffingsaanslagen te zullen vernietigen. Het hof verplicht daarnaast de Belastingdienst om de bv een proceskostenvergoeding van € 25.000 te betalen.
Wet: art. 8:75 Awb
Geef een reactie