Ligt het aan een dga toegekende loon hoger dan het normbedrag, maar de fiscus meent dat het loon hoger moet zijn door toepassing van de afroommethode? Dan moet de fiscus alsnog aannemelijk maken dat het toegekende loon lager is dan hetgeen voor een soortgelijke dienstbetrekking in het economische verkeer gebruikelijk is.
Als de opbrengsten van een bv (nagenoeg) geheel voortvloeien uit de door haar directeur-grootaandeelhouder in zijn hoedanigheid van werknemer verrichte arbeid, kan de inspecteur het loon berekenen op basis van de afroommethode. Maar dan moet hij wel aannemelijk zien te maken dat het door de bv toegekende en uitbetaalde loon in belangrijke mate afwijkt van hetgeen in het economische verkeer gebruikelijk is. Alleen stellen dat het loon door toepassing van de afroommethode hoger moet zijn dan het door de bv aangegeven loon is onvoldoende. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een zaak voor Rechtbank Den Haag. De inspecteur had de door een bv aangegeven lonen gecorrigeerd zonder eerst onderzoek te doen naar vergelijkbare functies in de markt. De bv wist in tegenstenstelling tot de inspecteur wel aannemelijk te maken dat het loon van de dga in het economische verkeer gebruikelijk was. De rechtbank merkte nog op dat de toegekende lonen over de jaren in geding in zijn totaliteit evenmin afweken van een gebruikelijk loon zoals berekend met toepassing van de afroommethode. Nu de inspecteur het tegendeel niet kon bewijzen, vernietigde de rechtbank de aanslagen en verklaarde het beroep van de bv gegrond.
Wet: artikel 12a Wet op de loonbelasting 1964
Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam, 23 januari 2014 (gepubliceerd op 29 januari 2014), ECLI:NL:GHAMS:2014:67, 12/0115
Geef een reactie