Als we willen dat belastingontwijking en brievenbusfirma’s tot het verleden gaan behoren is het ook nodig om het onderwijs aan te passen. Hiervoor pleiten de hoogleraren belastingrecht Jan Vleggeert en Jan van de Streek op Radio 1.
Volgens Vleggeert zijn docenten steeds meer tijd kwijt bent aan het uitleggen van de regels. Maar er is ook een wetenschappelijke kant: hoe zou goede belastingwetgeving er uit moeten zijn. Voor die discussies is weinig tijd in de opleidingen. Van de Streek: ‘Ik denk dat geld altijd stroomt naar de laagste fiscale weerstand. Het is nuttig om een discussie te hebben over wat goede belastingwetgeving is en niet alleen met een klein groepje experts.’
De mazen van de wet
Krijgen studenten onderwijs in de mazen van het wet? ‘Ik heb er geen probleem mee om wetten te testen op de effectiviteit maar als je gaten ontdekt, komt wel de vraag op of het ethisch is om er gebruik van te maken. Niet elk gat is bedoeld om er doorheen te kruipen’ aldus Van de Streek. Vleggeert: ‘Ik zag het zelf als een spel in mijn tijd als belastingadviseur. Op een gegeven moment vraag je je niet meer af of het eigenlijk wel kan’. Van de Streek:’ Ik vond het vroeger ook leuk om een lek te ontdekken. Maar het kritisch denkvermogen van studenten mag wel meer gestimuleerd worden’.
Volgens Vleggeert speelt het grote geld een belangrijke rol bij de fiscale agenda. Over de toeslagenaffaire is weinig geschreven door fiscalisten.
Maatschappelijke sensor
Hebben studenten een maatschappelijke sensor? Van de Streek: ‘Studenten zijn in de eerste jaren nog vrij onbevangen. Naarmate de studie vordert, verschuift de focus naar de eigen carriere in plaats van het maatschappelijk belang. En dat is ook prima maar meer kritisch vermogen kan geen kwaad’.
Vleggeert: ‘De voorgeschreven stof kan diverser. Het bouwen van fiscale constructies kan niet de enige bedoeling zijn van de opleiding. Wat ook nieuw is, is de maatschappelijke interesse voor de fiscaliteit. Er komt ook druk vanuit de maatschappij’. Van de Streek benadrukt dat een onafhankelijke rol van de wetenschap belangrijk is.
Geef een reactie