Staatssecretaris Weekers is voorlopig niet van plan het regime omtrent belastingverdragen en behandeling van bijzonder financiële instellingen (bfi’s) aan te passen en wordt daarbij gesteund door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. In het Kamerdebat van afgelopen woensdag gaf hij aan dat Nederland op dit gebied niet het braafste jongetje van de klas hoeft te zijn. ‘Een zeer gezond standpunt voor Nederland,’ aldus Paulus Merks, partner bij DLA Piper en specialist in internationaal vennootschapsbelastingrecht.
Eerder concludeerde Weekers al in brieven aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse regelgeving internationaal niet uit de pas loopt. ‘En dus is er voorlopig geen reden om de aanpak te wijzigen,’ aldus Merks. ‘Het huidige beleid is juist heel voordelig voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid en dat heeft Weekers glashelder over weten te brengen. Daarbij komt dat dankzij het gunstige fiscale regime hoofdkantoren van multinationals zich hebben gevestigd in Nederland. Dit biedt niet alleen hoogwaardige werkgelegenheid, maar ook alle daarmee gepaard gaande spin off-effecten die voordelig zijn voor de Nederlandse economie.
Tijdens de beantwoording van Kamervragen wist Weekers de misvatting weg te nemen dat Nederland een belastingparadijs is. De Kamerleden lieten zien dat zij door de negatieve berichtgeving in de media heen konden prikken en schaarden zich achter hem. Geen sinecure, aangezien andere landen als het Verenigd Koninkrijk felle kritiek uitten. ‘Het Verenigd Koninkrijk heeft boter op haar hoofd,’ meent Merks. Aan de ene kant bieden ze buitenlandse vennootschappen incentives en proberen als ‘Gateway to Europe’ precies hetzelfde te doen als Nederland. Aan de andere kant verwijten ze bedrijven en landen er echter van de fiscale voordelen te benutten.’ Het grootschalige onderzoek van het Britse parlement naar belastingontwijking via Nederland lijkt dan ook gedeeltelijk te zijn geboren uit broodnijd.
Maar volgens Merks hoeft Nederland totaal niet bang te zijn voor dit soort inquisitie. ‘Sterker nog, Nederland heeft een zeer transparant en sterkt rulingsysteem dat vanwege zijn hoge kwaliteit door andere landen in het recente verleden is gekopieerd. Een systeem dat op onderdelen transparanter is dan Luxemburg en Zwitserland.’ Ook van het onderzoek van Holland Financial Centre onder 23.500 bfi’s dat in april wordt gepubliceerd verwacht Merks geen verrassingen. ‘Ik ga ervan uit dat dit onderzoek het huidige standpunt van Weekers onderschrijft. Er is dus voorlopig geen reden om de huidige eisen aan te passen. Zolang een internationale aanpak uitblijft, hoop ik dan ook dat de staatssecretaris op dezelfde voet verdergaat.’
Geef een reactie