Het aantal samenwoners is fors toegenomen. Maar veel stellen hebben hun zaken juridisch niet goed geregeld. Dat zorgt voor problemen als de relatie strandt.
Een derde tot de helft van alle samenwoonrelaties eindigt in een scheiding. De kans dat je uit elkaar gaat is groter is als je niet bent getrouwd. En juist dan kunnen de problemen groot zijn. De vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) ziet veel gevallen van mensen die 20 jaar bij elkaar zijn en dan niet beseffen dat zij nergens recht op hebben. Bij het huwelijk is het heel duidelijk wat de regels zijn, hoe er wordt verdeeld, wat de rechten en wat de plichten zijn. En bij de samenlevers is dat niet zo.
Bram Hogendoorn promoveerde op het thema ‘scheiding en ongelijkheid’. Volgens Hogendoorn ervaren vooral vrouwen de gevolgen van scheiding. Hoog en lager opgeleid. “Hoogopgeleide vrouwen komen weliswaar minder vaak onder de armoedegrens, maar gaan wel het meest achteruit in hun inkomen. Zij hadden vaak een man die veel verdient en gaven hun carrière (deels) op”, zegt Hogendoorn.
Aanpassen wetgeving
Volgens de vFas is de huidige wetgeving niet meer van deze tijd omdat steeds meer mensen samenwonen zonder te trouwen. “Huwelijksvermogensrecht was er om de zwakkere partij zekerheid te bieden, vooral mensen met kinderen. Nu minder mensen in het huwelijk treden, is er een hele grote groep informeel samenlevers die niet beschermd wordt.” Een oplossing zou kunnen zijn het invoeren van alimentatierecht voor samenlevers of recht op het opgebouwde vermogen. In sommige landen is er al wetgeving voor samenlevers, zoals in Schotland en Zweden.
Bron: Nieuwsuur, 17 mei 2022
Stoomcursus Voorkom ruzie in bed
Aan de hand van het populaire boek ‘Voorkom ruzie in bed’ (dat als cursusmateriaal uitgereikt wordt!) zal prof. Bernard Schols op de hem bekende wijze, ofwel onder de noemer ‘leren met lol’, het huwelijksvermogensrecht in één dag behandelen. Uiteraard zal er in deze stoomcursus ook aandacht besteed worden aan het geregistreerd partnerschap en de ongehuwde samenwoners.
Geef een reactie