De Belastingdienst gaat over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opleggen. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes. Organisaties kunnen eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er zogenaamde boekenonderzoeken (controles) worden ingesteld. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029. Met deze maatregelen geeft de Belastingdienst uitvoering aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.
Meer hierover is te lezen in het handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 dat gepubliceerd is op de website van de Belastingdienst.
Zachte landing
De handhaving vanaf volgend jaar betekent dat de Belastingdienst weer naheffingsaanslagen loonheffingen kan opleggen als er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid, maar niet verder terug dan 1 januari 2025.
Bij een bedrijfsbezoek vindt een gesprek plaats met organisaties om zicht te krijgen op de inhuur van zelfstandigen en het mogelijke gebruik van schijnzelfstandigen. De belastinginspecteur kan de organisatie erop wijzen dat het werken met schijnzelfstandigen voorkomen moet worden. De organisatie wordt dan gewaarschuwd en krijgt de mogelijkheid de bedrijfsvoering te verbeteren. Bij een volgend bezoek kunnen de belastinginspecteurs een boekenonderzoek instellen. Dit kan naheffingsaanslagen loonheffingen als gevolg hebben. Met deze aanpak geeft de Belastingdienst gehoor aan het verzoek van de Tweede Kamer om organisaties te kunnen waarschuwen voor er boekenonderzoeken worden ingesteld. Dit is onderdeel van de zachte landing bij de handhaving op schijnzelfstandigheid. Vanaf 2026 zullen de normale regels voor het opleggen van boetes gelden.
Modelovereenkomsten
Het huidige gebruik van modelovereenkomsten is niet langer houdbaar. Daarom heeft het kabinet besloten om te stoppen met het beoordelen van modelovereenkomsten door de Belastingdienst. Vanaf 6 september 2024 neemt de Belastingdienst geen nieuwe aanvragen of nieuwe verlengingen in behandeling. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen een indicatie van de juiste kwalificatie van een arbeidsrelatie krijgen via de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie en zij kunnen gebruikmaken van de praktijkvoorbeelden en vooroverleg. De lopende goedgekeurde modelovereenkomsten worden geëerbiedigd. De laatste modelovereenkomst loopt eind 2029 af. Een voorwaarde daarvoor is uiteraard dat deze modelovereenkomsten voldoen aan wet- en regelgeving. Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers de goedgekeurde overeenkomsten conform de wens van de Kamer langer kunnen gebruiken. Maar níet oneindig, omdat er dan geen sprake zou zijn van het uitfaseren van modelovereenkomsten.
Geef een reactie