De Belastingdienst heeft eind juni de eerste Nederlandse namen uit de Panama Papers gelicht. Volgens staatssecretaris Wiebes gaat het lang niet bij alle gevallen om belastingontwijking. Het zou ook kunnen gaan om fraude, witwassen of neptransacties. Om die reden zijn ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) geïnteresseerd in de Panama Papers. Maar mag de fiscus zomaar informatie uitwisselen met deze toezichthouders? Mr. Andries Doets ging hier op in tijdens het Symposium Fiscale Risicoanalyse.
DNB en de AFM houden toezicht op de financiële sector, maar ze hebben ieder hun eigen taken. De AFM houdt toezicht op de manier waarop financiële instellingen met hun klanten omgaan en de manier waarop partijen met elkaar omgaan op de financiële markten. DNB houdt toezicht op de financiële sector door onderzoeken te verrichten bij financiële instellingen, maar ook bij derden (bijvoorbeeld de adviseur). Tijdens zo’n onderzoek wil DNB vooral inzicht krijgen in de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het cliëntenonderzoek. Ook worden dossiers opgevraagd.
Informatie-uitwisseling
Soms vindt een onderzoek door een toezichthouder plaats naar aanleiding van een tip van de Belastingdienst. Maar dat mag niet zomaar: de fiscus heeft een geheimhoudingsplicht, benadrukt Doets. Zo oordeelde Rechtbank Rotterdam op 4 juni 2015 dat er geen grondslag was voor informatieverstrekking van de fiscus aan de AFM over belastingplichtigen die een beroep hadden gedaan op de inkeerregeling. De AFM had de informatie dat een belastingplichtige een inkeerder was en de nadere informatie hierover dus onrechtmatig verkregen. Maar let op: de geheimhoudingplicht geldt bijvoorbeeld niet voor:
- gegevens die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van verplichtingen die zijn opgenomen in het Convenant Financieel Expertise Centrum 2014; en
- gegevens en inlichtingen die van belang kunnen zijn voor de uitvoering van de betrouwbaarheidstoetsing door de AFM en DNB.
Handhaving
Deze toezichthouders kunnen afhankelijk van de ernst van de overtreding: [1] een normoverdragend gesprek uitvoeren, [2] aanwijzingen geven, [3] een boete opleggen, [4] de vergunning van de overtreder intrekken of [5] aangifte doen bij het Openbare Ministerie. Doets wijst erop dat voor inzet van deze dwangmiddelen verdenking vereist is. Dit is, gelet op de plannen van het kabinet om het instrumentarium van DNB uit te breiden, zeker belangrijk om te weten.
Symposium gemist? Schrijf u dan nu in voor het Symposium Fiscale Risicoanalyse dat op 1 december 2016 weer plaatsvindt op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn.
Geef een reactie