Het afgeven van een informatiebeschikking na het opleggen van een aanslag is toegestaan, aldus Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Ook als in de aanslagregelende fase al vragen zijn gesteld over de administratie zonder dat daarop een informatiebeschikking volgde.
Naar aanleiding van een boekenonderzoek gaf de inspecteur in november 2012 een informatiebeschikking af aan een ondernemer met een eenmanszaak. Deze betrof de periode januari 2007 tot en met maart 2012, vanwege het niet voldoen aan de administratie- en bewaarplicht. De ondernemer pleitte voor vernietiging van de informatiebeschikking, omdat deze was opgelegd nadat de aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2008 was vastgesteld. Het hof ging hier echter niet in mee. Een inspecteur mag volgens het hof ook in de bezwaarfase tegen een aanslag vragen de administratie beschikbaar te stellen en deze onderzoeken. Dat is ook het geval als hij dat verzoek in de aanslagregelende fase al heeft gedaan zonder dat daarop een informatiebeschikking is gevolgd. Als sprake is van schending van de administratie- en bewaarplicht, kan hij dit vastleggen in een informatiebeschikking die hij in de bezwaarfase aan de belastingplichtige geeft. Over de periode januari 2007 tot en met 31 december 2010 was de informatiebeschikking terecht genomen. Aangezien de inspecteur over de periode januari 2011 tot en met maart 2012 niet de gehele administratie van belanghebbende had ingezien, was de informatiebeschikking over die periode onterecht en moest deze worden vernietigd.
Wet: artikel 47, 52, 52a Algemene wet inzake rijksbelastingen
Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 21 augustus 2015 (gepubliceerd 4 september 2015), ECLI:NL:GHSHE:2015:3283
Geef een reactie